Мандрівні читання творів Івана Франка /до 165-річчя від дня народження Каменяра/

27.08.2021 року, на відзначення 165-ї річниці від дня народження І. Франка, працівники Івано-Франківської міської централізованої бібліотечної системи провели мандрівні читання творів геніального українця вулицями нашого міста. Розпочали мандрівку з вулиці, яка носить його ім’я, біля пам’ятника Великому Каменяру (1978 р., скульптор А. Болюк)  у невеличкому сквері. Цікавим фактом є те, що у будинку під №33, де нині ліцей ім. І. Пулюя,  в перші роки радянської влади в жіночій семінарії ім. Т. Конопніцької навчалась Зиновія Франко, донька сина Тараса й онука Івана.

Наступною локацією було обрано міську ратушу. Згідно із дослідженнями краєзнавців, перше знайомство із нашим містом у І. Франка відбулось саме у підвалах тодішньої ратуші – «поліцейський арешт» 1880 року.

У грудні 1884 року Каменяр побував у Станиславові на установчих зборах «Товариства руських женщин», яке організувала письменниця Н. Кобринська. Саме біля її мозаїчного портрету (площа Ринок, 6 з боку вул. І. Труша) і завершились цьогорічні мандрівні читання франкових творів. Відрадно, що до них долучались жителі міста.

Про даний захід опубліковано відгук на сайті “Голос України”: http://www.golos.com.ua/news/141452 

Відповідальні за підготовку та проведення працівники краєзнавчого відділу ЦБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top