Презентація книги поета і художника Анатолія Кичинського “Жива і скошена тече в мені трава”

   Анатолій Кичинський народився 4 квітня 1950 р. с. Преображенка, що на Херсонщині) – відомий український поет,  художник, автор понад  двох десятків книг, лауреат низки літературних премій, у тому числі найпрестижнішої – Шевченківської (2006), активний громадський діяч. Натхненно працює і як перекладач.

Йому належать переклади грузинських, угорських, єврейських, білоруських та російських авторів.  Зокрема, української версії писаної латиною знаменитої поеми епохи відродження «Пісня про зубра» Миколи Гусовського. Його тексти поклали на музику такі відомі автори, як  П. Дворський, О. Грицишин, Ю. Поліщук, А. Шейченко, М. Бурмака та ін. Митець зумів  поєднати в собі талант літературний з талантом живописця. Якщо свій поетичний хист шліфував, навчаючись на філолога, то як художник формувався самотужки.

 

Та не зважаючи на це, в живописі він абсолютно професійний і відомий, як творець настроєвих пейзажів та натюрмортів, чимало з яких займають помітні місця у приватних колекціях. 29.04.2024 р. в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася презентація книги поета і художника Анатолія “Жива і скошена тече в мені трава”. Анатолій Кичинський розповів історію про те, як на одній із зустрічей з творчими людьми Валерій Залужний прочитав його вірш, написаний у 2003 році. Залужний назвав твір пророчим і здивувався: як автор зміг таке передбачити у далекому 2003 році? Ось рядки згаданого вірша:

«Оце − мій меч. А це – мій плуг.

Он − ворог мій. А ось – мій друг.

А вся моя тривога −

в тім, що ніяк я не збагну,

чи це дорога на війну,

чи це з війни дорога».

Далі було відверте спілкування, розповіді про рідні краї, вино «Перлина степу», кохання. Була і еротична поезія, і пейзажна, і громадянська лірика. Розповів поет і про визначного земляка, яким пишається. Адже в Чаплинці народився представник українського розстріляного відродження Микола Куліш. Окрім письменницької діяльності, митець також пише картини. Збірка «Сотворіння цвіту» проілюстрована репродукціями живописних полотен автора.

Продемонстрував добірку своїх картин Анатолій Кичинський у вигляді листівок. «Одну із моїх картин орки вкрали. Була виставка в Херсонській обласній адміністрації. Мені подзвонили й сказали, що тих картин уже немає. На окупованій території картини не вціліли. Але, на щастя, частину я заховав», – поділився автор. Пов’язана творчість Анатолія Кичинського і з музикою. Його вірші є текстами багатьох пісень, які співали Марія Бурмака, Сергій Лазо та Павло Дворський. Саме композицією Дворського довгий час розпочинало ефіри «Українське радіо» в Сіднеї. За словами поета, він обожнює українські народні пісні. Привітати митця прийшов український поет, літературознавець, голова Херсонської обласної організації НСПУ Загороднюк Василь Степанович і письменник, заступник голови Івано-Франківської обласної організації національної спілки письменників України – Василь Іванович Бабій.

Відповідальна за проведення заходу Дубовська О. П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top