Арт простір в бібліотеці “Скетчинг – любов до міста…”

    Абонемент ЦМБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради уже давно позиціонує себе як майданчик для підтримки і розвитку талановитих краян нашої МТГ. Саме тут, напередодні відзначення Дня художника та з нагоди відзначення 4-ї річниці створення Івано-Франківської МТГ, 5 жовтня 2023 року о 16::00 презентували відкриття арт простір “Скетчинг – любов до міста…”.

Цього разу в книгозбірні демонстрували свої роботи представники спільноти Urban Sketchers Ivano-Frankivsk та студенти 2-го курсу спеціалізації “графічний дизайн” кафедри дизайну та теорії мистецтва Навчально-Наукового Інституту Мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника.  Бібліотека на мить перетворилась із книгозбірні на майданчик спілкування скетчерів, які презентували свої роботи, емоційно обговорювали плани і проблеми. Завідувачка відділом обслуговування розповіла як виникла ідея організації такого артпростору. Чому бібліотекарі вирішили представити цього разу саме скетчинг, чому саме цю техніку? Тому, що саме скетчі, допомагають відобразити на папері емоції, ідеї і враження, а це дуже важливо в сьогоденні і займатись скетчингом, можуть усі! Доцентка кафедри дизайну та теорії мистецтва Навчально-Наукового Інституту Мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника Бабій Надія Петрівна, представляючи роботи студентів, говорила про те, де і як були вони створені, які техніки використовувались. Присутні дізнались, що існує декілька технік створення скетчів, і в кожній з них використовують свої інструменти і матеріали.
Для скетчингу не потрібно дорогих матеріалів, можна використати блокноти, зошити, будь-який папір! Олівці, маркери, ручки, якщо є акварель – чудово! Можна застосувати туш, кольорову крейду, пастель…А головне – не зупиняти фантазію і не боятись помилитись!!! Всім хочеться відразу малювати ідеально, але без помилок неможливо навчитися…  Підтримати своїх колег – студентів 2-го курсу, завітали і студенти 1-го курсу з доценткою Іриною Чмелик та асистенткою Вітою Лотоцькою.  Представниця місцевої спільноти Urban Sketchers Ivano-Frankivsk Мілена Вітровська представила власні скетчі та розповіла, що дана спільнота існує вже понад чотири роки й за цей час встигла згуртувати людей різних професій та віку. Усіх їх об’єднує любов до замальовок міського середовища. На виставці в бібліотеці представлені скетчі авторів з Івано-Франківська і не тільки. З початком повномасштабного вторгнення до спільноти поступово долучалися люди, що переїхали у Івано-Франківськ через війну. На зустрічах вони не лише знайомляться один з одним, а й разом пізнають місто. Тут є і професійні художники. Один з них Андрій Горбачов з Миколаєва. Вражала дружня атмосфера, яка встановилась між студентами і скетчерами спільноти, людьми, які бачились вперше. Кожен хотів поділитися своїми враженнями і емоціями. Протягом 10 днів (5-15 жовтня) користувачі бібліотеки та всі бажаючі матимуть можливість зануритись в чарівний світ скетчингу, ознайомитись з талановитими роботами як студентів, так і представників спільноти Urban Sketchers Ivano-Frankivsk.
Відповідальні за організацію і проведення – бібліотекарі абонементу ЦМБ, доцентка кафедри дизайну та теорії мистецтва Навчально-Наукового Інституту Мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника Бабій Надія Петрівна та учасниця спільноти Urban Sketchers Ivano-Frankivsk Мілена Вітровська.
Фото: Максим Романович, Andriw, та бібліотекарі абонементу ЦБ
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top