Благодійний бібліотечник “Творчість заради творчості” на підтримку творчості дівчини, яка малює ротом – Уляни Белей

Мистецтво і творчість не знають
фізичних чи розумових меж.

3 грудня 2018 року о 16:00 в день відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю в читальному залі ЦБ (вул. П.Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради за організації абонементу ЦБ (вул. К.Данила,16) та ММО “Арт-Актив”, що діє при бібліотеці, відбувся благодійний бібліотечник “Творчість заради творчості” на підтримку творчості вихованки Залучанського дитячого будинку-інтернату дівчини, яка малює ротом, Уляни Белей. Малювання для Уляни є однією з небагатьох можливостей розповісти про себе, тому на вечорі були представлені деякі її роботи, а також листівки “Веселих свят” виготовлені за її ілюстраціями Благодійною організацією “Українська благодійна мережа”, яка надала для розповсюдження також і серії благодійних листівок “Звичайне щастя незвичайних людей” та “Нерозгадані почуття”, ілюстрації до яких виконали і інші діти з інвалідністю, які виховуються у Залучанському та Коломийському дитячих будинках- інтернатах. Роботи Уляни, як і інших вихованців, як своєрідний заклик по іншому, творчо та далекоглядно, осмислювати їхні проблеми та потреби, надихнули на проведення  не просто чергового бібліотечника, а саме благодійного. Мета його полягала в тому, щоб не лише максимально поширити інформацію про існування таких дітей та молоді з інвалідністю, а також змінити уявлення людей про те, як правильно їм допомагати. Адже найчастіше допомога їм асоціюється з переданням солодощів, одягу чи дуже рідкісними візитами в будинки- інтернати (в основному в передсвятковий період, а потім їх всі забувають).  Хоча правильна  допомога часто пов’язана з освітою, навчанням чомусь новому, фізичною реабілітацією, фаховою психологічною допомогою, соціалізацією…

Даний бібліотечник (молодіжний літературник-квартирник в стінах бібліотеки)  символізував подолання межі відчуження суспільства від людей з інвалідністю, а також роль мистецтва як ефективного засобу зменшення їхніх фізичних чи розумових обмежень. Тож в бібліотеці зібралися молоді творчі люди: Теодот Кирста, Іванка Гусак-Юрків, Артур Савчук, “Елвіс”, Зоря Рей, Назарій Мулярчук із Тернополя, який приїхав “автостопом” із Рівного, де навчається, студенти медичного університету Іван Бойчук та Максим Гирич, які своєю творчістю , а саме, читанням власних віршів та поезій улюблених поетів, й обговоренням даної теми вечора, виразили свою небайдужість до проблем інших, а також захоплювались роботами дівчини, яка малює ротом – Уляни Белей , її мужністю і силою духу й вмить розібрали святкові різдвяно-новорічні привітання-листівки від авторки. Присутні познайомилися з Уляною, переглянувши мультимедійну презентацію про неї і її роботи, а детальнішу інформацію надали волонтери благодійної організації “Українська благодійна мережа” Віта Лотоцька та Ірина Максимлюк, які розказали не тільки про життя і творчі будні Уляни, а й про інших вихованців сиротинців.

Невимушену атмосферу музики та пісні на благодійному бібліотечнику допомогли створити:

  • Тарас Квітик, багатогранний митець з Івано-Франківська (постійний учасник бібліотечників) поет, музикант, лідер гурту “Сни Дріади”, басист гурту “The Rockgasm”, співавтор книги “Бачу сни”(разом із Христиною Сировою, шкода, що з поважних причин її не було на вечорі);
  • Міша Бойчук, бард, бас-гітарист гурту “Сни Дріади”;
  • Андрій Маврик, харизматичний та експресивний бард, учасник гурту Savka Bard та музичного проекту”Пенсія”, активіст ММО “Арт- Актив” та заходів в бібліотеці.

Вони  в дружньому  колі творчих особистостей представили однодумцям свої нові напрацювання та допомогли присутнім глибше поринути у виміри поетичного слова та творчої обстановки благодійного вечора. Постійний ведучий і співорганізатор бібліотечників Богдан Кирста періодично нагадував тему й мету даного заходу. Учасники знайомились один із одним, ділилися своїми враженнями і дуже хотіли щоб ця емоційна атмосфера вечора передалась і Уляні й щоб вона змогла знайти собі друга для особистого спілкування, підтримки та допомоги.

Благодійний бібліотечник був спрямований на допомогу конкретній молодій людині- Уляні Белей, зокрема, на розвиток її творчих здібностей, соціалізацію, правильне визначення своїх потреб. Адресна допомога – 1000 грн. зібрана як учасниками вечора, так і бібліотечними працівниками, які з розумінням долучилися до даної  акції і будуть передані адресно через волонтерів і бібліотекарів при відвідуванні Уляни в Залучанському будинку-інтернаті.

Відповідальна за підготовку і проведення заходу – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top