“Булінг: способи протидії”

16.11.2021 р. бібліотекарка читального залу бібліотеки-філії №14 (вул. Довженка,12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготувала відео презентацію “Година корисних порад “Булінг: способи протидії”.

Термін “булінг” – визначається, як утиск, дискримінація,цькування, форма насильства у вигляді травлі. В більшості випадків всі  стикалися з цим явищем у дитинстві.Згідно юридичного формулювання Закону “ Про освіту” булінг (цькування) – діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному і фізичному здоров’ю потерпілого. 

 Які  є види булінгу ?

– фізичний (штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, нанесення тілесних ушкоджень);

– психологічний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміка обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж);

– економічний (крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей, вимагання грошей);

–  сексуальний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру)         

– кібербулінг (приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету, інших електронних пристроїв).

Якщо дитині спричиняють шкоду здоров’ю, майну, або інші пошкодження,то за все це відповідають:  батьки кривдника дитини,  вчителі, які не вжили заходів, щоб це зупинити.

 Алгоритм дій при цьому наступний:

  1.     Подати заяву до навчального закладу про те, що вашу дитину цькують.
  2.     Подати заяву до поліції.
  3.     Зафіксувати наявність матеріальних збитків, завданих дитині.
  4.     Звернутися до лікарів та до психологів, які підтвердять той факт, що ваша дитина потерпає від знущань.

 Найголовніше – в жодному разі не звертайтеся до батьків хулігана, щоб вирішити проблему самостійно, не варто радити своїй дитині «дати здачі» кривдникам. Це лише ускладнить ситуацію. Краще зверніться за допомогою до фахівця, який допоможе вирішити ситуацію в межах закону.

І насамкінець: якщо ваша дитина є жертвою булінгу, незалежно від обраного шляху вирішення проблеми, – вона не має проходити через це сам на сам. Саме підтримка родини в більшості випадків допомагає вирішити проблему або звести її наслідки до мінімуму. В Івано-Франківську можна звернутися до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою вул. Франка 4.

Інформація надіслана електронною поштою в бібліотеки  ЗОШ №2; ліцей імені В. Чорновола.

Підготувала Засєдко Р.О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top