Бібліодесант “Залишиться у пам`яті у нас, як вічна рана, цей страшний Чорнобиль.”

   Сьогодні, 14 грудня, в Україні вшановуємо учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Тих, хто в мирний час, ризикуючи власним здоров’ям та життям, виконав свій обов’язок та зупинив розповсюдження смертоносної радіації. День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС був заснований в Україні 10 листопада 2006 року. Відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

В цей день, в Івано-Франківську у сквері на перехресті вулиць Незалежності й Шухевича, біля пам’ятника героям і жертвам Чорнобиля, відбулося віче за участі представників влади, громадських організацій, ліквідаторів Аварії на ЧАЕС, духовенства та громадськості міста і краю. Учасники заходу, серед яких і бібліотекарі. поклали квіти до пам’ятника, відбулася панахида за тими, чиє життя забрав Чорнобиль. Словами щирих молитов у часі панахиди за участю духівників різних конфесій, люди вклонилися, як викарбувано на постаменті, «і мертвим, і живим, і ненародженим чорнобильцям Прикарпаття», які «спасли світ від ядерної катастрофи». Бібліотекарі абонементу ЦМБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради приєдналися до відзначення цього дня та провели бібліодесант біля пам’ятника учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС “Залишиться у пам`яті у нас, як вічна рана, цей страшний Чорнобиль”. Вони до початку віче роздавали виготовлені інформаційні пам’ятки «Пам’ятаймо! Вони захистили нас» та ознайомлювали присутніх з книгою Миколи Симчича “Чорнобильці: герої чи ізгої?”  На жаль, страшні уроки Чорнобильської катастрофи декого так нічому і не навчили. У червні цього року російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, спричинивши екологічну катастрофу на Півдні України. Прямі збитки від цього злочину для екології, сільського господарства, економіки оцінюються в 14 мільярдів доларів. Зараз, коли Україна чинить спротив російському вторгненню, а окупанти погрожують усьому світові новою ядерною катастрофою, подвиг українських ліквідаторів набуває особливої ваги. Україна, як ніхто, знає ціну радіаційної безпеки і зробить усе, щоб нічого подібного до Чорнобильської катастрофи більше не сталося.
Вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і в приміщенні абонементу (вул. Короля Данила,16). Знайомлячи протягом дня користувачів книгозбірні з матеріалами ековиставки, бібліотекарі наголосили, що Ліквідатори Чорнобильської катастрофи – приклад самопожертви та самовідданості… Тому наш обов‘язок сьогодні – низько схилити голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч, хто відвів біду та зберіг життя і здоров’я майбутнім поколінням! Глибоко вдячні та пишаємося кожним із ліквідаторів, які проживають сьогодні на Івано-Франківщині. І завжди шануватимемо та пам’ятатимемо про тих чорнобильців, хто відійшов у вічність.
Пам’ятаймо! Вони захистили нас!
Пам’ятаємо, шануємо і наближаємо мир в Україні після нашої Перемоги.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top