Бібліорубрика “Відкрий для себе це ім’я: Ганна Барвінок – поетеса жіночої долі”

Є  імена, які світять нам крізь  далекі роки і зігрівають й досі наші серця,  імена, які ставлять українську літературу в один ряд з кращою європейською.

І про одне з таких  імен –  ГАННУ БАРВІНОК (Олександру Білозерську) говорили 3 травня 2023 року в абонементі ЦБ (вул. Короля Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС  Департаменту культури міської ради в бібліорубриці “Відкрий для себе це ім’я: Ганна Барвінок – поетеса жіночої долі”.

Поетеса жіночої долі, яка кохала  Пантелеймона Куліша і прощала  йому всі його зради… Свята і грішна, велика в подвижництві своєму і, можливо, трішки й кумендна у дріб’язку буднів, вона постає перед нами такою, якою була насправді. І це не применшує її величі…

Шевченко обожнював її кухню, Пулюй називав “Беаріче”, а друзі “ідеальною дружиною”. 

Присутні  на заході  дізнались багато цікавого про цю унікальну жінку, про яку варто не тільки говорити в літературних рубриках, а й писати окремі жіночі романи, але, на жаль, її ім’я кануло у забуття, прикрите іншим іменем – більш відомим, розтиражованим – іменем її чоловіка Пантелеймона Куліша, хоча писала вона не гірше за чоловіка, він навіть нахвалював її твори…
Але саме через нього і задля нього вона  займалася не своєю літературною кар’єрою, а його…

Тож з великим задоволенням користувачі книгозбірні  поринули в світ книг про нелегку долю жінки, яка присвятила своє життя любимому чоловікові: Іван Корсак “Перстень Ганни Барвінок” та Євген Нахлік “Подружнє життя і позашлюбні романи Пантелеймона Куліша ” . Особливо зацікавив   роман Івана Корсака, який привабив читачів, став предметом дискусій і полемік, але збагатив отой самий історико-біографічний жанр, котрий нині переживає ренесанс.

Цей роман  про долю, труди і деі однієї з жінок-подвижниць на “рідному полі” українського відродження ХІХ століття – Ганну Барвінок, яка водночас була й Олександрою Михайлівною Білозерською – Куліш, дружиною ще одного палкого трудівника ідеї, невгамовного, жертовного й егоцентричного Пантелеймона Куліша.  Мусимо сказати, що цей роман не тільки про Ганну Барвінок, його однаковою мірою можна назвати й романом  про Пантелеймона Куліша, чи романом про ” двох Кулішів” – подружжя.

Оскільки ця жінка вільно ( бо щиро кохала)  чи мивовільно ( бо ж у “несамовитого” Куліша була, певно, ще сильніша вольова потуга) взяла на себе передовсім роль берегині подружнього вогнища Кулішів, то, природно, її житейська і творча  доля стала невіддільною від долі  Пантелеймона Олександровича, фактично визначилася “вірною дружиною”, котрий, як відомо, далеко не завжди був таким “вірним”. Оці  та числені  інші колізії долі Ганни  Барвінок і знаходять  художньо-документальне втілення в романі “Перстень Ганни Барвінок”.

Інший твір, представлений  в бібліо розвідці –  книга Євгена Нахліка “Подружнє життя і позашлюбні романи Пантелеймона Куліша” –  оперте на документи, дослідження про інтимне життя українського письменника Пантелеймона Куліша ( 1919 – 1897): парубоцькі захоплення, історію  одруження, подружні взаємини з Олександрою Білозерською (Ганною Барвінок) та його позашлюбні романиз Лесею Милорадовичівною, Марком Вовчком, Параскою Глібовою та іншими, зокрема, зачарування на старості юною Марусею Вовківною.

Книжка також містить окремі розвідки про Ганну Бврвінок як  письменницьке твориво П. Куліша та про відображення його любовних мріянь і досвіду у власних літературних творах. 

Ці книги, як і розповідь бібліотекарки, неабияк зацікавили користувачів книгозбірні різного віку, серед яких і читач з Маріуполя, який знайшов прихисток в нашому місті. 

Читаймо історико-біографічні книги та відкриваймо для себе нові призабуті літературні імена.

Відповідальна: Кирста О. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top