Бібліоспалах з приводу 75-их роковин початку примусового вивезення населення України в Німеччину.

Страшні цифри, моторошні спогади не дозволяють забути!..

Screenshot from 2017-01-23 16:10:1518 січня 2017 року о 12:00 на абонементі ЦБ (вул.Короля Данила, 16) інформаційним бібліоспалахом вшанували трагічну річницю примусового вивезення українців до Німеччини (остарбайтерів), яким приєднались до відзначення Дня пам’яті в Україні з приводу 75-их роковин цієї трагічної події.

Бібліотекар розповіла, що саме 18 січня 1942 року із Харкова до Кельно вирушив перший ешелон із 1117-ма робітниками. Маштабне використання робітників з України розпочалося 1942-го року до 1945-го.

Українців вербували примусово, їхньою особистою думкою та волею перестали цікавитись. Нацисти проводили масові облави серед місцевого населення, залучали до цих акцій поліцію та солдатів Вермахту.

Примусова праця українців використовувалась у видобувній та обробній промисловості, транспорті й будівництві. Приписи щодо поводження з примусовими робітниками були дуже суворими. Вони змушені були носити на грудях спеціальну нашивку у вигляді прямокутника з літерами “OST” на блакитному тлі. Остарбайтерів транспортували в закритих вагонах, а працювати вони мали у закритих бригадах, мешкати в бараках, які розташовувались у таборах обнесених колючим дротом.

В інформаційному повідомленні “Мовою чисел” бібліотекарі оприлюднили страшні цифри праці українців на примусових роботах. Зокрема, що близько 100 тисяч остарбайтерів померло за час перебування на роботах у Німеччині. Також зачитувалися уривки з повісті Дмитра Малакова “Оті два роки…”, книги Юрія Шевельова “Я, мені, мене…” та роману Докії Гуменної “Хрещатий Яр”. Неможливо не співчувати людям, яких силоміць вивезли з рідного дому.

За приблизними підрахунками 1,7- 2,4 млн. українців були примусово вивезені у Німеччину. Завжди пам’ятайте про цей злочин проти людяності.
Захід проведений для широкого кола користувачів бібліотеки.
Відповідальна – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top