Бібліотекарі беруть участь у тестуванні на онлайн-платформі Дія. Цифрова освіта

У рамках Всеукраїнського флешмобу для бібліотекарів та користувачів бібліотек працівники Івано-Франківської МЦБС проходять національний тест на онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта. В результаті тестування кожен працівник отримує відповідний сертифікат, що підтверджує рівень цифрової грамотності та практичних навичок роботи у віртуальному середовищі. 

Цифрограм — це можливість перевірити цифрову грамотність кожного громадянина. Бета-версія Цифрограму пропонує дати відповідь на 90 запитань. Завдання тесту систематизовані за сферами знань європейської рамки цифрових компетентностей для громадян DigComp 2.1., адаптованої українськими експертами.

Тестування передбачає перевірку базових знань та навичок із цифрової грамотності у шести сферах:

  1. Основи комп’ютерної грамотності.
  2. Інформаційна та медіаграмотність. Вміння працювати з даними.
  3. Створення цифрового контенту.
  4. Комунікація і взаємодія у цифровому суспільстві.
  5. Безпека у цифровому середовищі.
  6. Вирішення технічних проблем. Навчання впродовж життя у цифровому суспільстві.

Кожна із цих сфер знань охоплює 5 компетентностей.  Оптимальна тривалість проходження тесту 30-40 хвилин.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що метою національного тесту на цифрову грамотність є перевірка готовності українських громадян до життя та роботи в умовах побудови «держави в смартфоні».

Тест допоможе виявити загальний рівень цифрової грамотності, прогалини у цифрових навичках і зорієнтує, які саме компетенції варто вдосконалити. Завдяки національній онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта можна мобільно та ефективно підвищити рівень цифрової грамотності з конкретних сфер. Платформа містить у  безкоштовному доступі 36 освітніх серіалів за участі експертів і селебріті.

Тетяна Нанаєва, експерт з цифрових навичок Мінцифри  фонду Східна Європа, координатор експертної мережі eSkills Програми EU4Digital в Україні наголосила:

«Унікальність Цифрограму полягає в комплексному, систематизованому підході до різних складових цифрової компетентності. Завдання тесту мають мету не лише перевірити базові знання, деякі навички та ставлення до цифрових технологій, а й сприяти усвідомленню громадянами, як уникати небезпек у цифровому просторі, не боятися опановувати нові технології та застосунки, що стрімко з’являються у нашому житті».

Після складання тесту кожен отримає електронний сертифікат, який засвідчує загальний рівень цифрової грамотності, сумарну кількість набраних балів, а також кількість балів по кожній сфері компетентностей.

Національний тест на цифрову грамотність, втілений за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Платформа Дія.Цифрова освіта, розроблена за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва й реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge.

Тож запрошуємо усіх, хто ще не брав участі у тестуванні, активно долучитися до флешмобу! Мотивації та успіхів!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top