Бібліо-довідка “Роль ООН в сучасному світі”

З метою ознайомлення користувачів бібліотеки про створення і діяльність ООН, 23.10.2020 року, у бібліотеці-філії №4 (вул. Є.Коновальця, 132-А) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготовлена бібліо-довідка про цю організацію.

Організація Об’єднаних Націй (ООН) — глобальна міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об’єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання та зміцнення миру й міжнародної безпеки, розвиток співробітництва між державами світу.

Головні органи ООН: Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (РБ), Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний суд, Економічна і соціальна рада; Рада з Опіки; штаб-квартира розташована у Нью-Йорку.

Члени-засновники — 51 держава (в т. ч. Українська РСР). Станом на 1998 рік ООН нараховувала 185 держав-членів. З 14 липня 2011 року має 193 держави-члени. Західна Сахара та інші маленькі держави не приєднались до ООН через їх невизнання.

Організація фінансується з обов’язкових та добровільних внесків від своїх держав-членів, і користується шістьма офіційними мовами: арабська, китайська, англійська, французька, російська та іспанська.

Мета ООН — підтримка міжнародного миру і безпеки шляхом своєчасного виявлення та ліквідації осередків військової напруги тощо, налагодження культурного діалогу та економічного співробітництва між окремими країнами і континентами, створення єдиних правил для подолання глобальних проблем сучасності.

Бібліо-довідку підготувала Тейсар С.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top