Бібліо–прес «Золоті руки майстра»

16 лютого в центральній бібліотеці для дітей проводився бібліо–прес «Золоті руки майстра». Іванцева Ганна Дмитрівна знайомила дітей з історією та культурою вироблення дитячої іграшки.

У культурі кожного народу можна виділити субкультуру дитини. В українській культурі значна увага надається дитячій іграшці. І залежно від того, якою буде ця іграшка (зброя, трансформер, якась потвора чи звірятко, пташка, лялька) формуватиметься світогляд і світовідчуття дитини. Одночасно в іграшці закумульовано енергетику національного феномену і закладено історичний досвід народу.

Від народження маленьку людину супроводжує іграшка. Найбільш поширеною іграшкою був і залишається свищик з глини і дерева та птахи. Майже по всій території України колись були поширені ляльки з соломи, трави, очерету, кукурудзи, гілочок, льону, листя.

Своєрідну категорію іграшок становлять ритуальні в минулому вироби з тіста і сиру. З сиру виготовляють в селах Косівського і Верховинського районів. Ці іграшки – коники, барани, цапи, птахи дуже популярні, особливо користуються попитом під час різноманітних фестивалів, свят.

Окреме місце посідають ігрові ляльки. Їх знаходять археологи у найдавніших культурних шарах ( Трипілля, Давній Єгипет, Шумер). Цим фігуркам часто надавалося магічне значення, вони сприймалися як обереги від темних сил. До наших днів збереглася ритуальна лялька, лялька – мотанка. Ще в колисці починається знайомство дитини з простою лялькою. Граючись з давніх – давен ляльками – мотанками, дівчатка готувались стати добрими матерями, господинями, бути хранительками домашнього вогнища. Жіноче начало завжди було сильно розвинуте в Україні, культ Матері, жінки підтримувався в нас з правіку.

Діти переглядали газетні та журнальні статті із зображенням та порадами по виробленню народних дитячих іграшок з різних матеріалів.

Відповідальна за проведення заходу Іванцева Г.Д.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top