“Біжать узори в глиб століть”

18.05.2017 р. працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) разом з бібліотекарем ЗОШ №10 в приміщенні школи провели народознавчий урок “Біжать узори в глиб століть” до Всесвітнього дня вишиванки.

Третій четвер травня – свято, яке має на меті зберегти народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу.

Вишиванка є не тільки традиційним українським одягом, але й оберегом. Символи та кольори, які використовуються при вишивці, володіють певним змістом. Сучасні вишиванки – однотонні та різнобарвні, багаті та ніжні, вишиті квітами та геометричним візерунками… Та чи знаємо ми, що за узори насправді прикрашають наш одяг, якими древніми є їхні основи, що вони означають та чому виглядають саме так?

Бібліотекарі розповіли, яка сакральна геометрія захована у скарбах бабусиних скринь. Це ж не просто кола, ромби, гілки і спіралі, ці фігури створювались десятки століть як унікальні символи. Символами Сонця, Землі, Всесвіту, Роду вони малювали свою долю, відтворюючи їх на полотні, виписуючи таємничі древні знаки як заклинання, як обереги, як коди свого роду.

Вишивання це вміння передати своє світовідчуття, свою внутрішню енергію, закодувавши її на полотні. Сакральні коди переносили ніжні жіночі руки на біле полотно. З давніх віків, з роду в рід і до сьогодення. Так була відтворена і збережена священна сила роду, енергії природи і божественне начало. Тому так шанують українці вишиванку, одягають її, пишаються нею у всі часи.

На даний момент фрагменти української вишивки використовують багато відомих дизайнерів, серед яких Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana.

Відповідальна Романюк У.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top