«Великий вчитель віри і моралі»

14 січня наша християнська спільнотність спогадує одразу дві величних події. Це найменування ГНІХ. А також згадує одного із старців християнства – Василія Кападокійського, прозваного Великим. 

Власне, великим він був названий за свою довголітню невтомну працю над збереженням християнства. Тож і не дивно, що у процесі свого багаторічного служіння вищим ідеалам віри і моралі, цей чоловік зумів зібрати у своїх трактатах багато розумних і практичних порад та багатьох філософських тверджень. Його чіткі, побудовані на зрозумілому для кожного підході і до сьогоднішнього дня є дороговказами у багатьох життєвих ситуаціях. 

Цікаво, що пам’ять святого Східні християни вшановують 1 січня за григоріанським і новоюліанським календарями, деякі 14 січня за юліанським календарем; 2 січняЗахідні християни. А також 30 січня за григоріанським і новоюліанським і 12 лютого за юліанським календарем — на свято Собору трьох святителів.

Іншим, важливим моментом є празник найменування Ісуса. Чому? Бо власне в цей день вперше він був прийнятий юдеями як звичайний чоловік. Але з тією відмінністю, що був признаний одним із служителів справжнім богом. Цей момент як раз і описується у одній із пісень на вечірньому богослужінні під назвою «пісня Симеона». 

Отож, у сам день цих двох великих християнських свят (14.01) у бібліотеці-філії №11 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася хвилинка цікавої інформації під назвою «Великий вчитель віри і моралі» (14.01-Василія Великого/Новий рік за Юліанським Стилем), на котрій бібліотекар у дуже короткій і стислій формі розповідав про життя великого християнського світила сходу – Василія. Не можна було тут оминути й історії пов’язаної із другим але по значенню першим празником, котрий власне і відкриває шлях нової ери. Окрім іншого, було також згадано і про різні народні і не дуже звичаї, традиції, догадки та ін.. 

І хоча у наш складний і не простий час існує багато підмінних понять та пам’ять про Істину живе і надихає все нових і нових послідовників. Віримо, що у своїх гоміліях, Василій Великий залишив нам ключ до справжньої радості, котрої не зможе позбавити жоден тиран чи вбивця. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top