Виставка-подорож “У її краплі — життя”

Ми пізнаємо цінність води лише коли колодязь пересихає.
Бенджамін Франклін

Вода. Вода – це життя. Що може бути більш ціннішим як не вода? Що дає життя усьому живому як не вода?
І сьогодні ми з вами дуже коротенько торкнемося цієї теми. 

Про цінність води ми можемо зрозуміти гортаючи сторінки історії. Ще стародавні єгиптяни поклонялися своїй ріці – Нілу, як певному божеству. Адже, її води розливаючись, наносили родючий шар на суху і не придатну землю. Саме завдяки цьому поперед пустелі була змійка родючої землі, котра стала колискою для цивілізацій Близького Сходу. Не менш шанобливо ставилися до води і в інших стародавніх культурах. Вавилонці, Шумери, Аккадці, Перси, Греки – всі вони ототожнювали воду з живою силою. Наші предки теж відносилися до цієї речовини з глибокою шаною. Є навіть цікавий вислів: «жива вода». А скільки різних пересторог і ритуалів є пов’язаних з водою. Зараз вивченням води займається ціла наука, котра дає нам різні знання про воду і її властивості, хімічний склад тощо. 

Людство розвивається, будує своє майбутнє, і разом із тим змінюється все навколо. Порушуючи рівновагу в природі, людина створює загрозу сама собі. Шкідливі викиди бувають не лише в атмосферу. На превеликий жаль, світовий океан є засмічений різного роду відходами. А це тягне за собою цілий ланцюг невідворотної гибелі багатьох видів морських жителів! Саме тому, у 1993 році Генеральною Асамблеєю було запроваджено Всесвітній (міжнародний) день водних ресурсів. Його метою є вкотре нагадати кожному важливість збереження водних ресурсів. А метою проведення заходів у цей день є привернення уваги до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

І тому, напередодні міжнародного дня водних ресурсів у бібліотеці-філії №11 (с.Угорники, вул. Просвіти, 4) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було присвячено виставку-подорож під назвою “У її краплі — життя”.

Багато і велемовно можна розповідати про воду, її властивості, значення, сучасні глобальні проблеми пов’язані з її використанням. Можна шукати різні найцікавіші факти які лише є досліджені, але при цьому нічого не робити для її збереження. Так, вода має унікальні та лікувальні властивості. Вона може бути цілющою. Вона дарує кожному з нас життя. Адже знаємо, що без води людина довго не може прожити. Та крім всіх цих знань нам варто виробити у собі добру звичку берегти воду. Не засмічувати річку чи струмок… Або можна просто старатися розумно споживати її у домашніх потребах, закриваючи кран, аби вода марно не витікала – і це теж буде великою доброю справою. 

І нехай цей день буде для нас не просто ще одним із серії «міжнародний» у календарі але справді днем нашого усвідомлення і шанування цього природнього Богом даного нам ресурсу. А це буде нам добрим ділом по відношенню до свого ближнього. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top