Виставка-портрет “Духовний провідник краю” /до 155-річчя з дня народження Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького/

“Мудрість життя полягає в тому, щоб любити те, що направду є добром”.

Митрополит Андрей Шептицький

Серед видатних постатей нашого краю одне із чільних місць справедливо відводиться митрополиту УГКЦ Андрею Шептицькому. За мудрі настанови і важливу та кропітку працю на благо українського народу  він отримав чимало народних імен: Український Мойсей, Духовний будівничий, Провідник української нації, Великий митрополит.

25 липня 2020 року у бібліотеці-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради до 155- річчя з дня народження Андрея Шептицького підготували виставку-портрет “Духовний провідник краю”. А 26 липня 2020 року на літній естраді у міському парку культури ім Т. Г. Шевченка, де відбувався концерт духовної музики, присвячений великому митрополиту, бібліотекарі організували для відвідувачів парку книжкову виставку “Праведник віри”. 

Митрополит Шептицький відомий як політичною, так і благодійною та меценатською діяльністю. Працівники бібліотеки підготували матеріали в яких йдеться про основні досягнення митрополита, серед яких значна розбудова греко-католицької церкви, як в Україні, так і за кордоном, спонсорська діяльність стосовно численних культурно-просвітницьких товариств, надання стипендій молодим митцям, підтримка економічного сектору. 

Відвідувачам бібліотеки було цікаво дізнатися про славетний рід графів Шептицьких, що походив ще з галицьких бояр і мав велику церковну традицію, але у ХVІІ-ХVІІІ столітті він геть сполонізувався, про родинний маєток у селі Прилбичі, де минули дитячі і юнацькі роки Романа, про виховання дітей у родині Шептицьких . Особливо читачів зацікавила книга Софії з Фредрів Шептицької “Молодість і покликання о. Романа Шептицького”. Спогади Софії Шептицької про свого великого сина – одне з найважливіших документальних джерел до біографії митрополита Андрея Шептицького. Вони приковують увагу читача від перших речень аж до кінцевого опису першої Служби Божої, яку відправив вересневого ранку 1892 р. о. Андрей Шептицький. 

Також на виставці представлені матеріали про розбудову митрополитом УГКЦ. Особливу увагу звернули на єпископську і меценатську діяльність владики Андрея у Станиславові. Всі охочі могли ознайомитися з науковим доробком тричі доктора Андрея Шептицького, його пастирськими посланнями до вірних, які дуже актуальні і сьогодні.

Постать Митрополита єднає, варто нам пізнати її глибину, захотіти почути його правдиві  слова. 

Відповідальні за проведення Озарко М. М., Даниляк Т. В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top