Виставка-реквієм “Терновий вінець народу”

«Що заважає у темі Голодомору — це її консервування на певній часовій, історичній поличці. Так, ніби Голодомор — це от було і минуло. 1932-й, 1933-й, от скількись там людей загинуло, ми не знаємо точного числа і зрозуміло, що по впливі трьох—чотирьох поколінь це точне число відновити навряд чи буде можливим (що само собою є макабричним — а скільки мільйонів? І це у межах поколінь, що жили в одному столітті!). Сам дискурс навколо Голодомору і український, і глобально історичний ніби захрясає на цій темі. І виходить так, ніби це належить минулому. That’s history, як кажуть американці в таких випадках»/
Оксана Забужко 

26 листопада 2022 року в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів та політичних репресій.
Ми, працівники бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували виставку-реквієм “Терновий вінець народу”, а також долучилися до щорічної акції “Запали свічку пам’яті”.

Прояви небаченої жорстокості з боку російської федерації як спакоємиці радянського союзу, під час повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року є відлунням подій 30-х років минулого століття. Це чергова спроба осатанілого сусіда прибрати Україну з політичної та географічної мапи світу, а її населення фізично знищити або вигнати із суверенних територій.

Ми, українці,  повинні чітко усвідомити, що президент сусідньої недокраїни використовує давні методи кремля для знищення України. Це додасть нам рішучості і впевненості незламно протистояти російській збройній агресії, чинити безпрецедентний опір московським вбивцям, стояти до кінця, щоб здобути перемогу та зберегти свою відвойовану спадщину.

За своїми кінцевими цілями та риторикою нинішня війна нагадує Голодомор 1932-33 років в Україні. Так як колись штучно створений голод радянський уряд називав “нестачею їжі”, так і сьогодні жорстока загарбницька війна із віроломними вбивствами мирного начелення та  знищенням цивільної інфраструктури називається російським керівництвом “спеціальною операцією” із визволення якихось міфічних “народів України” від міфічних “нацистів”.

Як би не називалась сусідня держава: російська імперія, радянський союз чи російська федерація, – з політичної точки зору вона є небезпечним злочинним угрупованням, яке постійно здійснює геноцид українців. Бо тільки завдяки жахливим злочинам проти людяності вона може зміцнити тоталітарний режим на своїх теренах. Саме тому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму твіттері звернувся до парламентів усіх держав із закликом підтримати Україну, визнавши Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом.

А ми закликаємо вас більше дізнатися про Голодомор в Україні з науково-популярних видань, художньої літератури, збірок документів та матеріалів, які ми підготували для вас в бібліотеці-філії №3 на вул. Гната Хоткевича, 52 а.

А також нагадуємо вам про акцію “Запали свічку пам’яті”. Із настанням темряви засвітіть і поставте свічку на підвіконня так, щоб її було видно знадвору. Цей вогник символізуватиме нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів співвітчизників.

Відповідальна: Озарко М.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top