Відео презентація вірша “Стусові”

У круговерті Різдвяних подій не можна не згадати про велику людину, українського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника – Василя Семеновича Стуса.

Він народився 1938, 6 січня – у селі Рахнівка на Вінниччині. Один із найактивніших представників українського культурного руху 1960-х. Його життя — це приклад незламності, принциповості і твердої волі. Він ніколи не намагався бути зручним  і не боявся відкрито висловлювати свою позицію. Із 47-ми років життя, за свої переконання в необхідності української культурної автономії  13 років провів у радянських слідчих ізоляторах, карцерах, камерах-одиночках, мордовських таборах, на Колимі, на каторжній роботі в шахті. Його позбавляли побачень з рідними, вилучали вірші, листи й рукописи, знущалися фізично й намагалися знищити морально. Загинув у концтаборах. Василь Стус був і залишається “голосом сумління у світі розхитаних і розмитих понять честі, правди, порядності”.

Завдяки таким людям, ми сьогодні маєм можливість вільно писати, творити, святкувати українські свята. Тож будьмо вдячні за те, що зробили для нас такі самовіддані люди.

Тисменичанська сільська бібліотека пропонує переглянути відео презентацію вірша «Стусові». Присвятила цей вірш своєму улюбленому поету наша тисменичанська поетеса Світлана Ткачук. Читає вірш автор.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top