“Відповідальність починається… з мене!”

Права дитини – це певні можливості, які потрібні дітям до 18 років, щоб жити і дорослішати. Світові стандарти у галузі дотримання прав дитини, закріплені у кількох важливих міжнародних документах. Ще у 1924 році Лігою Націй було розроблено та прийнято Женевську декларацію прав дитини. Питання захисту прав дитини знайшли відображення у Загальній декларації прав людини, прийнятій ООН у 1948 році. У 1959 році ООН прийняла Декларацію прав дитини, яка справила значний вплив на політику світових держав. 20 листопада 1989 року Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято Конвенцію про права дитини, яка вважається міжнародною дитячою Конституцією.
Дитина з самого народження вже перебуває у правових стосунках із світом. Дитинство – найважливіший  і   неповторний  період  у становленні особистості. З дитячих років діти потрапляють в різні ситуації, коли необхідно знати свої права та обов’язки.

Саме на тему права, сьогодні, в бібліотеці-філії №22 (с. Тисменичани, вул. Грушевського, 54) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради спільно з учнями 5-Б класу Тисменичанського ліцею підготували і провели гру-вікторину “Відповідальність починається… з мене!”.

На заході з‘ясовували що таке «право» і що таке «обов‘язки». Доводили на прикладах, дітям, що вони повинні добре знати свої права та вміли ними користуватися, прагнули відстоювати їх та не порушували прав інших. Щоб вони були обізнані не лише у  своїх правах, а й пам‘ятали про свої обов’язки. Учні ділилися своїм досвідом про права з якими їм доводилось ознайомитися. У конкурсі «Правова ситуація» пригадали назви казок та міфів, в яких порушуються права казкових героїв та які конкретно права. Багато правових знань отримали учні узявши участь у конкурсі «Запитання від Феміди».
Гарного настрою додав перегляд мультфільму про права дитини та відео про права і обов‘язки дітей.
Завершився захід словами: “Я ж маю право на життя. Я гідно мушу жити”.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top