“Від козацької звитяги до доблесті захисника України”

14 жовтня в Україні відзначають День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Знаковий збіг цього свята з величним християнським святом – Покровою Пресвятої Богородиці. Адже саме захисники Вітчизни, як ніхто, потребують захисту Богородиці, її покрову й молитов. А передання козацького духу, мужності та звитяги вже віками плекає доблесних українських воїнів.

З огляду на політичну ситуацію в Україні сьогодні стали особливо актуальними виховні патріотичні заходи для молоді. 12 жовтня 2017 р. о 13:30 в приміщенні читальної зали ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся урок патріотизму “Від козацької звитяги до доблесті захисника України”.

Зі вступним словом до студентів Івано-Франківського коледжу Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника та гостей заходу звернулася бібліотекар читального залу ЦБ Світлана Балабан. “Війна… Як прикро, що інколи сумні сторінки історії повторюються і блакитне мирне небо України накрила чорна хмара військового протистояння. Знову гинуть найкращі українці, молоді юнаки, які ціною власного життя пішли боронити кордони нашої держави та з надією дивляться у майбутнє”, – резюмувала вона.

Молодіжна аудиторія, студенти Івано-Франківського коледжу Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, переглянувши тематичне відео “Повертайся живим”, налаштувалися на особливу атмосферу спілкування.

Хвилюючі до сліз спогади учасників АТО викликали в присутніх багато емоцій, співпереживання, численні запитання. Своїм баченням ситуації в зоні АТО ділилися безпосередні учасники воєнних дій на Сході України, воїни 80-ої десантно-штурмової бригади, представники ГО “Вільному воля” – Соломко Петро, Соловей Андрій, Микицей Юрій. Щиро й відверто розповів про наболіле Юрій Микицей (позивний “Юг”): “Війна кардинально змінила наші цінності. Коли втрачаєш на війні побратима, з яким ти ділив хліб, пліч-о-пліч йшов у бій, ти розумієш, що стоятимеш вже до кінця, за себе і за нього. Його родина стає твоєю родиною, його діти – твоїми дітьми…”

Студенти коледжу написали та передали в зону АТО щирі листи та ексклюзивні, власноруч виготовлені, листівки українським воїнам зі словами вдячності, захоплення їх мужністю та побажаннями повернутися живими.

На заході прозвучали аудіо-записи патріотичних пісень: “Молитва за Україну”,“Пливе кача”, “Балада про мальви”, “Не твоя війна” тощо. Бібліотекарі презентували учасникам заходу постійно діючу тематичну виставку “Мир. Україна єдина. Європейський вибір”.

Відповідальна за захід провідний бібліотекар читального залу ЦБ Світлана Балабан, відео – Зоряна Петрик, фото – Валентина Часник.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top