“Від шістдесятників до Сенцова”

12. 01. 2021 р. в  бібліотеці – філії №4 (вул. Є. Коновальця, 132 а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, підготовлена бліц – інформація “Від шістдесятників до Сенцова”,  присвячена Дню українського  політв’язня.

День українського політв’язня відзначається в Україні щороку 12 січня, на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання. Традиція відзначення Дня політв’язня запроваджена В.Чорноволом, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму.

Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролися за незалежність України, а своєю творчістю та діяльністю доводили, що ідеологія радянської людини – це міф.   Були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк,  Василь Стус, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий. Усі вони були  затримані  і ув’язненні.

Проте, досі у російських в’язницях та на тимчасово окупованих територіях,  утримаються сотні українських громадян. Завдяки спільним зусиллям, за останній рік, на Батьківщину повернулися десятки українських політв’язнів та військовослужбовців.  

Із сумом  відзначаємо День українського політв’язня, день невдалої спроби придушити вільний український дух. І ми подумки з тими, хто сьогодні перебуває у неволі.  

Відповідальна за проведення  Тейсар С. С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top