“Вінок Шевченкові сплітаємо із віршів”

5 березня 2021 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а)  Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради підготували поетичний ланцюжок “Вінок Шевченкові сплітаємо із віршів”.

Тарас Григорович Шевченко — один із найкращих письменників світу, у творчості якого гармонійно поєднувались талант поета-борця з талантом тонкого поета-лірика. Прекрасна, неповторна, мальовнича природа України постає в багатьох творах поета. Його поезії ніжні, ліричні, дуже близькі до усної народної творчості. Перебуваючи на чужині, поет згадує Україну. І перед очима його постають і могутній Дніпро, що несе свої хвилі до Чорного моря, й червона калина, широкі зелені лани й білі вишневі садки. І відступають сірі стіни каземату Петропавлівської фортеці, затягнене хмарами петербурзьке небо і жовті піски далекого Кос-Аралу. До неї, любої України, лине бентежна душа поета. А на папері з’являються чудові безсмертні рядки. Тут, у неволі, на далекому засланні, написав поет свій відомий твір — поему «Княжна» («Зоре моя вечірняя… »), в якій згадує милу його серцю Україну… Бібліотекарі читали вірші: уривки з поеми “Сон” (“Гори мої високії”), уривки з поеми “Княжна” (“Зоре моя вечірняя”), “І досі снится: під горою” та ін. Після закінчення карантину приходьте, щоб переглянути бібліотечні виставки: для юних користувачів — “Живуть, Тарасе рідний, серед нас і голос твій, і пензель твій, і слово”, а для  широкого кола читачів — “Вічно з нами невмируще Шевченкове слово”.

Шевченко як явище велике й вічне — невичерпний і нескінченний. Шевченка в нас не тільки вивчають, ним живуть, у нього черпають сили й надії. Колись послав він нам свої невмирущі заповіти, і серед них ось цей:

                      Свою Україну любіть,

                       Любіть її …Во время люте,

                       В останню тяжкую минуту 

                       За неї Господа моліть.

    Бібліотекарі радять познайомитися з цікавими науковими розвідками П. Зайцева, О. Кониського, Б. Лепкого про життя Т. Шевченка. Самі твори поета, що входять до збірки «Кобзар» складались на тернистих дорогах поетового життя, писались то в мандрах, то в казематах, мережилися при світлі білих ночей холодного Петербургу і у  пісках пустель закаспійських. Тож кожен зможе вибрати з поетової творчості те, що йому найближче, бо кожен бере у Шевченка стільки, скільки здужає. І до кожного з нас Шевченко приходить по своєму. А тому пригадаймо, де і коли познайомилися з творами поета та згадаймо свої улюблені вірші. Варто не забувати крилаті вислови  з Шевченкових творів.  І недаремно, зараз, у цей важкий для України час ми часто звертаємося до поетової спадщини. Бо хоч минуло майже 200 років з часу написання цих творів, вони актуальні як ніколи:

                     Схаменіться! Будьте люди,

           Бо лихо вам буде.

              Розкуються незабаром заковані люде,

              Настане суд, заговорять

           І Дніпро , і гори…

          …І забудеться срамотня

                Давняя година,

            І оживе добра слава,

                Слава України…

      Відповідальні працівники бібліотеки.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top