Година актуальної теми “Енергозбереження в побуті – твоє надійне майбутнє”

    11 листопада відзначаємо Міжнародний день енергозбереження. Його заснували ще 2008 року, проте останнім часом енергозберження торкнулося майже всіх українців. Основна мета Міжнародного дня енергозбереження – привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії,  проінформувати людей про способи енергозбереження та альтернативні джерела енергії, розповісти, чому важливо економити енергію.  Тож, в цей день, 11.11 о 13:00 бібліотекарі Абонементу ЦМБ Івано-Франківської МЦБС провели годину актуальної теми “Енергозбереження в побуті – твоє надійне майбутнє”. Розпочавши захід, бібліотекарка наголосила, що кожний з нас може зробити свій побут комфортнішим та підвищити рівень життя, якщо спробує бути енергоощадним. Набагато простіше й дешевше зберігати тепло та електроенергію, ніж потерпати від протягів, вогкості і холоду у власній квартирі чи будинку та сплачувати великі рахунки за марнотратно витрачені ресурси.

Тож, бібліотекарі  підготували кілька порад, як допомогти країні та зменшити використання електроенергії всього за кілька простих кроків:

  • По-перше, ми знаємо, що ви дуже любите залишати свій комп’ютер в режимі очікування на всю ніч. Що ж, якщо ми потрапили в «яблучко», то радимо взагалі вимикати штекер з розетки, якщо не користуєтесь пристроєм довгий час.
  • По-друге, краще взагалі не залишати приєднаними до розетки зарядні пристрої.
  • Загляніть у холодильник. Правда не для того, щоб чимось поласувати, а перевірте скільки у ньому льоду чи снігу. Холодильник та морозилку тримайте у чистоті і регулярно розморожуйте ці прилади та стежте за тим, щоб дверцята були щільно зачинені.
  • Давно мрієте про перестановку вдома? Зробіть її енергоефективною. Наприклад, розташувавши холодильник подалі від плити, колонки, бойлера та сонячних променів, ви зможете значно зекономити електроенергію.
  • У пікові години навантаження, а це з 8:00 до 11:00 та з 18:00 до 21:00, зменшіть використання енергоємних приладів. У ці години вимкніть бойлер, підігрів підлоги та котел, перенесіть прання та прибирання на кілька годин раніше або пізніше.
  • Оцініть стан опалювальної системи. Якщо техніка застаріла – вона витрачатиме набагато більше електроенергії. Наприклад, газовий котел, якому більше 20 років, уже не зможе працювати ощадливо. Тому варто провести чищення радіаторів і мереж та встановити новий котел.
  • Зробіть домівку енергоефективною. Якщо є можливість, запросіть фахівця перевірити внутрішню проводку, щоб не допускати втрат електроенергії. Якщо є шпарини у вікнах чи дверях – заробіть їх.
  • Використовуйте енергоефективні лампочки. Використання енергозберігаючих ламп для освітлення вартістю 15-20 гривень дозволяє споживати в 5 разів менше електричної енергії, ніж з використанням ламп розжарювання. Термін експлуатації енергозберігаючих ламп в 8-12 разів довший.

  • Встановіть лампи флуоресцентного освітлення на кухні – вони експлуатуються довше. 
  • Не закривайте опалювальні прилади одягом або меблями – це робить їх менш ефективними.
  • Вимикайте світло, виходячи з кімнати. 

Також при підготовці до заходу були виготовлені листівки “Бережи енергію. Збережи Україну”, які розповсюджували в цей день  серед користувачів.

Пам’ятайте: кожен заощаджений кіловат електроенергії – інвестиція у вільне та незалежне майбутнє.

Об’єднуймось заради перемоги!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top