Година державності “ЗУНР – провісниця української держави”

    1 листопада – День Державності на західноукраїнських землях. Саме в цей день, 105 років тому, на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний синьо-жовтий стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західноукраїнською Народною Республікою.

ЗУНР увійшла в історію як героїчний епізод у боротьбі українського народу за незалежність, вільний, демократичний розвиток. Цей осінній день є символічним у пам’яті українців. Адже українська нація довела, що вона сильна, а листопадовий чин – це незворотній початок великої незалежності та  перемоги. 01.11.2023 року о 12:00 у приміщенні Читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради  працівники читального залу ЦБ  на  запрошення  Богдани Ботюк, завідувачки відділу денного перебування Івано-Франківського  територіального центру соціального обслуговування провели годину державності  “ЗУНР – провісниця української держави” (до Дня Державності на західноукраїнських землях). У вступному слові до заходу бібліотекар читального залу Оксана Дубовська наголосила  на актуальності даної проблеми в контексті сучасних подій. Свою розповідь вона ілюструвала спеціально підібраним тематичним відеорядом “Зродились ми великої години…”  

На захід був запрошений старший науковий співробітник музею Визвольних Змагань ім. Степана Бандери Петро Гандзюк. Історик розповів, що ж таке листопадовий чин. Присутні на заході дізналися, що це – повстання у Львові понад сто  років тому, про яке вранці 1 листопада сповістили оголошення на стінах будинків Львова. Над Ратушею вперше в історії майорів жовто-блакитний прапор. Епоха правління династії Габсбурґів та панування Австро-Угорщини завершилася остаточно.    Петро Гандзюк наголосив, що українці заявили про себе всьому світові як окрема нація. Значно підвищився рівень національної свідомості тогочасного українського народу. Ми здобули досвід державотворення, який міцно вкоренився в історичну пам’ять і став надбанням наступних поколінь борців за Українську державу. Свою розповідь науковець ілюстрував відеопрезентацією. Із театром-студією “Жива історія” ознайомила присутніх бібліотекар краєзнавчого відділу Тетяна Зарецька. До заходу працівники читального залу підготували тематичну  виставку “ЗУНР – наша слава та гордість”. Надія Каретнікова презентувала присутнім бібліотечну виставку. Також бібліотекарями були прочитані поезії, приурочені до листопадового зриву

Відповідальна за проведення заходу Дубовська О. П. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top