Година з журналом “Екологічний вісник”: “Поводження з відходами: ризики для здоров’я людини та довкілля”

Інтенсивне забруднення довкілля створює реальні загрози для біологічного різноманіття нашої планети. Ключовими забруднювачами грунту, поверхневих і підземних вод, харчових продуктів та атмосферного повітря є відходи, які можна класифікувати за походженням і за властивостями. В даний час проблема забруднення є не просто труднощами, це вже екологічна катастрофа глобального характеру, яку необхідно терміново вирішувати. Частина країн вже зробили певні кроки після усвідомлення всієї небезпеки забруднення побутовими відходами, але в більшості, на жаль, ситуація не змінюється. Відходи, як і повітря, вода, особистий добробут, стосується нас всіх. 

Питання поводження з побутовими відходами у сучасному світі завжди було великою проблемою. Сьогодні ситуація особливо загострилася. Сучасна людина споживає в рази більше, ніж його предки. Щороку обсяги споживання зростають, а разом з ними зростає і кількість відходів.. В місцях проживання відпочинку людей накопичується величезна кількість побутових відходів, не кажучи про виробництво та сферу обслуговування. Справжнім викликом сьогодення став пластик, вироби з нього не розкладаються сотнями років і стають реальною загрозою довкілля. Не радують око звалища відходів біля наших будинків, на узбіччі доріг. За статистикою щорічно кожний мешканець великого міста у своєму домашньому господарстві викидає близько 300 кг або, інакше кажучи, один контейнер твердих побутових відходів. І це, не враховуючи тверді побутові відходи, що утворюються у торгівлі, на підприємствах тощо. 

З метою створення умов для підвищення стандартів життя населення шляхом впровадження системного підходу до поводження з відходами на державному та регіональному рівні, зменшення обсягів утворення відходів та збільшення обсягу їх переробки та повторного використання була прийнята Національна стратегія управління відходами в Україні до 2030 року. Комплексний підхід до переробки відходів повинен базуватись на стратегічному довгостроковому плануванні для забезпечення гнучкості та адаптації до майбутніх змін у складі та кількості твердих побутових відходів і доступності технологій утилізації. Концепція комплексного управління відходами передбачає, що на додаток до традиційних методів утилізації твердих побутових відходів (сміттєспалювання та захоронення) повинні стати їх невід’ємною частиною заходи зі скороченню кількості відходів, вторинна переробка відходів і компостування. Тільки комбінація декількох способів може сприяти ефективному вирішенню проблеми твердих побутових відходів. 

Бібліотеки постійно активно долучаються до просвітницької роботи із запобігання нагромадження та раціональної утилізації побутових та промислових відходів.

15 квітня 2021 року о 14 годині в читальному залі ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася година з журналом “Екологічний вісник”: “Поводження з відходами : ризики для здоров’я людини та довкілля”. Бібліотекар читального залу, Ірина Казакова, презентувала користувачам відеоогляд журналу “Екологічний вісник” за 2020 рік на означену тему

Найбільш актуальними та резонансними є такі публікації:
Процик О. Роль державного регулювання у сфері поводження з побутовими відходами / О.Процик// Екологічний вісник. – 2020. – №  4. – С.29- 30.
Станкевич В.В. Гігієнічна оцінка стану поводження з відходами у Рівненській області  у 2012-2020 роках/ В.В.Станкевич// Довкілля та здоров’я. –  2020. –  № 2. –  С.59-63.
Улицький О. Напрями посилення криміналізації у сфері поводження з відходами/ О.Улицький// Екологічний вісник. – 2020. – № 3. –  С.23-25.  та інші.

Відповідальна бібліотекар читального залу: Ірина Казакова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top