Година з книгою Миколи Симчича “Чорнобильці: герої чи ізгої?”

…І чорним мревом ядерного сна
Зоря кохання в полини упала.
(М. Симчич)

14 грудня – день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В цей день, 20 років тому, в 1990 році завершили будівництво саркофагу над четвертим реактором.

Тисячі героїв, жертвуючи своїм життям і здоров’ям, добровільно пішли в радіаційне пекло, щоб врятувати свою землю і весь світ від біди. Однак, «духовний Чорнобиль» може бути страшнішим від радіаційного, бо порушує в суспільстві норми справедливості, мудрості та істини. Про права чорнобильців, які постійно урізають, про «Чорнобиль духовний», який поширюється сьогодні в суспільстві йшлося під час години з книгою Миколи Симчича “Чорнобильці: герої чи ізгої?”,  яку запропонували реальним і віртуальним користувачам в цей день, а саме 14.12.2020 року працівники абонементу ЦБ (вул. К.Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради. Представляючи автора, бібліотекар розповіла про складний шлях написання та видання цієї книги. Микола Симчич – уродженець Косівщини, поет, прозаїк, журналіст, кандидат фізико-математичних наук, член НСПУ та НСЖУ, лауреат обласних премій, автор 9-ти книг, громадський діяч. Твори М.  Симчича друкувались в багатьох вітчизняних та зарубіжних виданнях.
На сторінках книги «Чорнобильці: герої чи ізгої» автор ділиться спогадами про особисту участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Основна тема книги – боротьба чорнобильців Прикарпаття з чиновницькою бюрократією за свої законні права. Ця книжка – засторога від тих бід, які випали на нашу долю та азбука боротьби за свої права. Не можна гратися з атомом, не можна експериментувати з ним. Автор закликає докладати зусиль, щоб атом був мирним, працював на мирну економіку.  Кожен з нас повинен  замислитись над тим, який спадок залишимо нашим нащадкам: чи війну і розруху, чи хороми і дорогезні автомобілі, чи чисту землю і чисте повітря, любов до ближнього і чисте мирне небо над головою.
Сьогодні суспільство має докладати максимум зусиль для утвердження в Україні засад права, справедливості, дотримання законів і норм Конституції, щоб служіння Батьківщині і визнання нею заслуг новітніх героїв були прикладом для майбутніх поколінь.  Бібліотекар наголосила на  важливості саможертовної любові до України всіх її захисників, серед яких і ліквідатори наслідків Чорнобильської аварії, і зачитала вірш Миколи Симчича “Чорнобильська весна”, який присвячений ліквідаторам 1986 року. 

Захід доповнила виставка-реквієм “Чорнобиль – біль наш довічний, тавро на грудях України”.
Також бібліотекарі запропонували користувачам бібліотеки для перегляду книги ”Нехай Господь благословить ваш шлях” та “Ми в бога однакові…” Нестора Мартинця, голови обласної організації інвалідів-чорнобильців ”Спілка Чорнобиль”.

Година з книгою Миколи Симчича “Чорнобильці: герої чи ізгої?” підготовлена для широкого кола користувачів, відповідальні: Кирста О.М., Зіняк М.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top