Година країнознавства “Китай: дивовижна країна чи цілий світ?”

26 вересня 2019 року о 16:30, з нагоди  Міжнародного дня туризму (27 вересня) та відзначення в цьому році  Року Китаю в Україні, на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели годину країнознавства “Китай: дивовижна країна чи цілий світ?”.

Розпочавши захід бібліотекар зауважила, що кожна країна розвивається своїм шляхом, віками формуються її культура, мова, менталітет. Ми повинні пишатися своїми моральними цінностями і надбаннями, але щоб впевненими кроками йти вперед, ми також повинні цікавитись культурою і звичаями інших країн. Об’їхати весь світ – мрія, для багатьох майже нездійсненна. Але можна подорожувати і «заочно» – за книгами, журналами та світлинами… У таку книжкову та фото подорож до країни якій вже близько 5000 років – Китаю, ми і запросили своїх читачів. Тим більше, що 2019 рік проголошений роком Китаю в Україні.

Бібліотекар розповіла, що протягом віків Китай здавався далеким, зачиненим царством з дивовижними законами, але наразі двері в китайський світ відчинилися і країна привертає до себе все більше і більше уваги. Китай був і залишається нашим важливим партнером і стратегічним пріоритетом: нещодавно Україна і Китай відзначили 25 років встановлення дипломатичних відносин Взаємодія України і Китаю виходить на якісно новий рівень, який передбачає реалізацію та відкриття безлічі можливостей для поглиблення співпраці, реалізації спільних проектів та ініціатив.

Китай – це велика стародавня країна, цілий світ, котрий можна поставити в паралель лише зі світом давнього Риму; це одна з найголовніших гілок людської цивілізації, котра дала гуманістичну філософію, неперевершений живопис, велику поезію. Самоназва Китаю – Чжунго (Серединне царство), – це ім’я, котрим китайці до сьогодні  називають свою країну, і воно зумовлює долю держави. Велич Китаю прослідковується у всьому: у висоті хмарочосів і гір, в кількості людей і цікавих місць, в бажанні перевершити всіх і все. Саме це допомогло йому стати лідером з виробництва промислових і побутових товарів та електроніки.

Економічний потенціал Китаю дуже великий: за обсягом ВНП країна займає друге місце у світі після США. Він є членом 677 міжнародних організацій, у тому числі ООН (з 1971 р.).

Природа Китаю відрізняється значною різноманітністю. Китай охоплює майже всі рослинні пояси північної півкулі від південних джунглів до північної тайги. Однією з головних характеристик ландшафту країни є горбистість. Гори і плато складають 65% території Китаю. Найвища точка Китаю і світу – гора Джомолунгма (8 848 м) – знаходиться на Тібетському нагір’ї. Країна також володіє найбагатшою у світі фауною, серед якої значна кількість рідкісних і цінних порід тварин.

Китай має довгу і майже неперервну цивілізаційну історію та одну з найстаріших і найскладніших систем письма. Він є батьківщиною багатьох технічних винаходів, які змінили долю людства: папір, компас, порох, друкарство.

У китайської нації з давніх часів існують прекрасні традиції культурного взаємообміну з іншими країнами та народами. Китайська культура вбирає в себе найкраще з інших культур, збагачуючи свій зміст. Сьогодні, коли Китай став більш відкритим для всього світу, безперестанку шириться культурний обмін, примножуються і підсилюються зв’язки з іншими народами. «Держава чемності» і велика сім’я 56 національностей широко відкрила двері, зустрічає друзів із усіх кінців світу.

Побували в цій країні і гості нашого заходу Денис Квасов (2 роки) та Наталя Команяк(1,5років.) Користувачі бібліотеки мали можливість подорожувати Китаєм ознайомившись із світлинами про Піднебесну, які вони надали бібліотеці. Вони також поділилися  своїми спогадами про перебування в цій дивовижній країні та запропонували для перегляду фотографії з власного архіву.

Денис та Наталя цікаво і доступно розповіли про традиції і державний устрій Китаю, світогляди китайців та їх повсякденне життя, а ще про значення кольорів в китайській культурі. Чи знаєте ви, що   в традиційній китайській культурі кожен колір не лише має певне сакральне значення, а й чітко відповідає стороні світу. Наприклад, зелений – це схід, червоний – південь, білий – захід, чорний – північ, а жовтий – означає центр, тобто, власне Китай. Крім того, кожен колір уособлює певну стихію. Використання того чи іншого кольору має довгу історію, яка тісно переплітається з міфологією.

Однойменна тематична виставка “Китай: дивовижна країна чи цілий світ?” запропонована для перегляду присутнім, ознайомила з географією, економікою, політикою та історією Китаю, а подорожували користувачі сторінками журналу “Міжнародний туризм”, що сподіваємось значно розширить їх уявлення про цю величну країну, її стародавню культуру і традиції.

Захід підготовлений та проведений для широкого кола користувачів, відповідальна – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top