Година патріотизму “Мужність і відвага крізь віки”

  1 жовтня, Україна вперше відзначає Свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисників і захисниць та День українського козацтва у нову календарну  дату. Сотні військових загинули у боротьбі за територіальну цілісність та незалежність України, і потребували гідного вшанування. Крім того, з 2014 року в українському суспільстві активізувався процес декомунізації — відмови від радянських символів та свят.  Вперше українці відзначили День захисника України 14 жовтня 2014 року під гаслом «Сила нескорених». У 2022 році, після повномасштабного вторгнення російської федерації, українські воїни ще раз продемонстрували свою силу та незламність.

Сучасна російсько-українська війна триває від 2014 року. Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну в лютому 2022 року остаточно зірвало маску з агресивного путінського режиму та відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та, на жаль, втрат України в боротьбі за суверенітет і соборність. Віддаючи шану всім, хто зараз тримає наше небо  своїми мужніми руками, бібліотекарі Абонементу ЦМБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради 2 жовтня 2023 року провели годину патріотизму “Мужність і відвага крізь віки”.   У ході заходу, бібліотекарка розповіла учасникам про становлення і розвиток Українського війська. Адже, саме свято Покрови Пресвятої Богородиці асоціюється у нас перш за все із славетною історією лицарів доблесті і честі – козаків, незламністю і стійкістю вояків Української повстанської армії  та мужністю, відданістю і силою наших воїнів-захисників. Бібліотекарка підкреслила, що історія українського війська сягає тих часів, коли наші пращури вперше були змушені взятися за зброю, щоб боронити життя і свободу свого народу.  Історія ж нашого війська сягає часів давньої Русі. Князівська дружина була грізною силою, випробуваною у боях, яка захищала Русь від ворогів. У Великому князівстві Литовському й Речі Посполитій високо цінувалися сформовані з мешканців українських земель бойові загони. Козацька піхота свого часу була чи не найкращою у Східній Європі. А у буремному XX ст. українці продемонстрували чимало зразків мужності та воїнської вправності. У ході розмови, було спростовано роками нав’язаний стереотип,  що українці – це тиха, мирна нація гречкосіїв і хліборобів. Українці – справжній народ-військо. Навіть у періоди бездержавності могли самоорганізуватися, щоб захистити себе та свою землю. Упродовж століть українці здобували перемоги і зазнавали поразок. Образ воїна посів достойне місце і мав глибоке пошанування в українських народних традиціях.


Зрештою, бувши мирним народом, котрий не здатний захистити свої кордони, цінності та територіальну цілісність, ми б просто не змогли утриматися протягом кількох століть перипетій та війн на геополітичній  карті світу. Тільки сильні і мужні духом здатні творити, долати труднощі і боротися. Це свято найгероїчніших, найшляхетніших, найвеличніших українців,  які своїми життями і подвигами дарують нам надію на краще завтра. Схиляємо голову перед кожним, хто залишив своє цивільне життя, свою сім’ю, дітей, батьків, взяв до рук зброю і пішов боронити рідну землю від загарбників і не пожалів власного життя за Україну й українців. Під час години   патріотизму звучали вірші із книги  “Прочани” доброго друга нашої книгозбірні, Назара Розлуцького — історика, дослідника українського визвольного руху та української діаспори, поета і прозаїка, старшого науковий співробітник Музею української діаспори, який в 2015-16 роках у складі 55-ї окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ»,  брав участь в АТО.  Після повномасштабного вторгнення  продовжує захищати Україну і нас з вами. Нагороджений відзнакою «За взірцевість у військовій службі».  Бібліотекарка зачитала  уривок із його книги «Нотатник мобілізованого». “Моя книга це розповідь про те, як цивільна людина внаслідок обставин та власної позиції стала бійцем на війні… Я намагався у своїй книзі максимально відверто описати про все побачене і пережите мною…”.  Обидві книги Назара Розлуцького можна взяти для читання у нашій книгозбірні: Абонемент ЦМБ Івано-Франківської МЦБС. Книги подаровані автором.
На захід завітали користувачі бібліотеки, а також всі, хто цікавиться історією і хоче дізнатися щось нове про нашу Державу і її Військо.  Бібліотекарі представили їм книги із тематичної виставки-триптих, та ознайомили з бібліовітриною. Дякуємо усім тим,  хто зараз в однострої зі зброєю в руках у найгарячіших точках, і хто несе пильну варту в мирному тилу, хто своєю мирною працею наближає перемогу, і разом, плечем до плеча, стоїть за нашу країну.

Відповідальні за підготовку і проведення заходу: Зіняк М.В., Кирста О.М

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top