Готуємось до Різдва з бібліотекою

24.12.2021 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а)  Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради разом з читачами бібліотеки розпочали підготовку до святкування Різдва. 

Однією з найважливіших традицій цього великого християнського свята є колядування. Напевно, кожен хоч раз був учасником цього дійства, обходячи колядницьким гуртом ґаздівські обійстя і, звіщаючи, наче біблійні пастушки, народження немовляти Ісуса Бога і Людини. А ще важливою місією колядника є вітання господарів дому, побажання добра, здоров’я та всіляких гараздів у новому році.

Обряд колядування виник ще за сивої давнини, але в ході історії розвивався і набував нових сенсів. Звісно, склалися і регіональні особливості цього звичаю. Наприклад, на Волині заведено колядувати окремо для кожного члена сім’ї: господарів, їхніх дітей, бабусь, дідусів. На Сході переважають колядницькі обходи з різдвяною зіркою, тоді як на Заході поширене народне театралізоване дійство вертеп. А на Гуцульщині досі збереглася славнозвісна коляда “з плєсом” вражаюче і масштабне дійство, яке є справжньою туристичною родзинкою краю. До ватаги колядників, вбраних в ошатний національний одяг, обов’язково входять музиканти: трембітар та скрипаль, а також “плясачі”, які виконують спеціальні ритуальні танці, вітаючи господарів дому. Таке обрядодійство з танцями, піснями  та віншуваннями може тривати і кілька годин!

Про ці та інші традиції колядування в Україні і на Прикарпатті зокрема, ми розповіли читачам бібліотеки-філії №3 та підготували для всіх потенційних колядників підказки буклети з текстами популярних і гарних колядок, аби всі охочі поповнили свій колядницький репертуар, пригадали собі слова вже відомих обрядових пісень і ще до свят потренувалися виконувати колядки на прославу Різдва.

А ми, працівники бібліотеки-філії №3, вітаємо всіх з прийдешніми святами! Бажаємо, щоб ваші серця наповнювалися радістю і, звичайно, завжди з нетерпінням чекаємо на вас, дорогі читачі, у бібліотеці.

Відповідальні: працівники бібліотеки-філії №3.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top