Гра-подорож “Стежинами творчості Івана Франка”

    27 серпня 1856 року у селі Нагуєвичі на Львівщині народився видатний український письменник, прозаїк, публіцист, філософ, економіст, політик, громадський діяч, поліглот, перекладач, автор сотень віршів, творів для дітей – Іван Франко. Творчість письменника стала предметом дослідження спеціальної галузі науки – франкознавства. З нагоди 167-ї річниці від дня народження митця працівники бібліотеки-філії №6 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в рамках проекту «Бібліотека_в_дворах» 27.08.2023 р. провели гру-подорож «Стежками творчості Франка». На початку зустрічі бібліотекарі познайомили дітей з життям письменника і його творами для дітей.  Розповіли, що Іван Франко став першим професійним українським письменником, який заробляв на життя літературною працею. У гімназії сидів на останній парті, але міг майже дослівно переказати розповіді вчителів на заняттях.

У п’ятому класі під час уроків, які вважав нецікавими, читав Шекспіра в німецькому перекладі. У гімназійні роки, залишившись без батьків, заробляв на життя репетиторством. Із тих коштів зібрав величезну на той час бібліотеку – понад 500 томів. Володів 14 мовами. Писав твори не лише українською, а й польською, німецькою, іншими мовами. Перекладав на українську в тому числі з давньої вавилонської, давньоіндійської, давньоарабської, давньогрецької, східних мов. Казки з’явилися у творчості І. Франк саме тоді, коли письменник став батьком. Однак ці твори стали скарбом для усієї тогочасної галицької дітвори. Великою популярністю користуються Франкові  твори “Ріпка”, “Киця”, “Суд святого Миколая” та казки зі збірки “Коли ще звірі говорили” – “Осел і Лев”, “Старе добро забувається”, “Лисичка і Журавель”, “Лисичка і Рак”, “Лис і Дрозд”, “Заєць і Їжак”, “Заєць і Медвідь”, “Ворона і Гадюка”, “Лисичка-кума”, “Фарбований Лис”, “Байка про байку”. Розважальні та повчальні: вони покликані розважити, звеселити, потішити читача і водночас ненав’язливо навчити його житейської мудрості, прищепити певні моральні якості. Дітям було запропоновано скласти пазли з картинок до казок «Лисичка і журавель» і “Заєць і Їжак”. Поки діти їх складали, бібліотекарка прочитала їм ці казки.

Твори І. Франка вчать нас думати, розуміти  та відчувати, а також позиціонувати себе нацією, гідною поваги та захоплення.

Відповідальна Подолецька Г.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top