“Григір Тютюнник – живописець правди, оборонник добра”

Григір Тютюнник був із числа тих небагатьох, чий образ запам’ятовується з першої зустрічі, з першого знайомства – так говорили його друзі. Народився 5 грудня 1931 року в селі Шилівці на Полтавщині. Незабаром відзначатимемо 90 років від дня народження цього видатного українського прозаїка. У бібліотеці-філії №1 по роботі з дітьми (вул. Гетьмана Мазепи, 11а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради був підготовлений і проведений репортаж з книжкової полиці “Григір Тютюнник – живописець правди, оборонник добра” (до 90-річчя від дня народження).

Григір мав феноменальну пам’ять, особливо зорову. Після вечора проведеного у товаристві міг відтворити у словах і жестах детальний портрет і поведінку кожного з присутніх. Володіючи таким вродженим артистизмом ”грав” своїх майбутніх героїв, перевтілювався в них і в колі друзів, і на зустрічах перед аудиторією часто читав свої твори напам’ять.

У порівняно невеликому за обсягом літературному доробку письменника сконденсована воістину могутня енергія – підсумок  пережитого народом повоєнного і частково воєнного часу.

Григір Тютюнник передавав у художньому слові той період із дивовижною правдивістю, силою і красою. Найбільшим болем письменника був біль за людину – за людину українську, забуту на чорноземах ХХ століття. Новели письменника надзвичайно виразні, читаючи які , бачиш перед собою персонажів як живих, чуєш їхню мову. Дебютував як письменник у 1961 році, тоді йому виповнилось 30 років. У його творчому доробку книги: “Три зозулі  з поклоном”, “Дикий”, “Вогник далеко в степу”, “Дивак”, “Климко”, “Степова казка” тощо.

6 березня 1980 року Григір Тютюнник пішов із життя. У березні 1989 року творчість Григора Тютюнника посмертно відзначено найвищою в Україні літературною нагородою – Державною премією України імені Т.Г.Шевченка.

Відповідальна: Драганчук Г.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top