«Декларація – одвічне прагнення до незалежності»

Цього року український народ відзначає 30-ту річницю з часу прийняття Декларації про Державний суверенітет України. 

Верховна Рада тоді ще Української Радянської Соціалістичної Республіки 16 липня 1990 року ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Це стало рішучим кроком до українського державотворення.

16 липня 2020 року о 14:00 в читальному залі МЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася правова експрес-інформація «Декларація – одвічне прагнення до незалежності». Книжкова виставка була присвячена історичній ролі Декларації про державний суверенітет України. 

Мета інформаційної виставки: визначити поняття суверенітету, декларації, розглянути історію  та значення прийняття Декларації про державний суверенітет України як право народу і держави одвічного прагнення створення незалежності своєї країни,  свободи у політичному, економічному, соціальному і духовному розвитку народу України, сформувати національну свідомість, патріотизм і відповідальність за долю України, прищепити повагу до прав і свобод людини і громадянина.

Суверенітет трактується як самостійність, незалежність, непідлеглість, тобто, верховенство держави на своїй території і незалежність у міжнародних відносинах.

Декларація – це документ, офіційна заява, де проголошуються основні принципи зовнішньої та внутрішньої політики держави.

Декларація 1990 року про державний суверенітет України стала основою, підґрунтям прийняття надзвичайно важливих, основоположних законів нашої держави – Акту про проголошення незалежності України та  Конституції України – Основного Закону України. Зміцнила нормативно-правову базу становлення України як суверенної, незалежної держави, визначила напрямок державно-правових процесів на засадах демократичного та конституційного ладу країни, 

Невід’ємними юридичними ознаками суверенітету є єдність, верховенство, незалежність державної влади і у суспільному житті, непорушність свободи особи, її прав, честі і гідності, їх охорона і гарантування, взаємна відповідальність держави і особи, контроль за здійсненням законів та інших нормативних актів. 

Ухвалення Декларації стало носієм українського духу до незламності, незалежності. Адже, цей доленосний документ наголошував, що історичний процес рухається не до відновлення Радянського Союзу, а до його дезінтеграції. 

Декларація про державний суверенітет України в контексті аналізу правового статусу нашої держави дає підстави вважати, що Україна відповідає всім ознакам суверенної держави. Цьому слугує і міжнародне визнання України у світі, і розширення її міжнародних зв’язків.

 Бібліотекарі читального залу до заходу презентували тематичну виставку Декларація – одвічне прагнення до незалежності ”.

Майя Шегда, бібліотекар, керівник молодіжного правового клубу «Діалог» популяризувала такі публікації з періодики :

Верстюк В. Союз Пілсудського – Петлюри в історії боротьби за українську державність / В. Верстюк // Український історичний журнал . – 2020. – №2. – 7-21.

Декларація про державний суверенітет України / Позакласний час. – 2019. – №6. –  С. – 34-38

Келеберда В. Історичні витоки української державності / В. Келеберда  // Наука і суспільство. – 2017. – № 3-4. – С. 8-22.

Кірей Р. Він був справжнім державником / Р. Кірей // Урядовий кур’єр. – 2020. – 27 черв.№ 121. – С. 4.

Ковальчук А. До 27-ої річниці важливих історичних подій: перших виборців президента України і припинення існування СССР / А. Ковальчук // Українське слово. – 2018. – 7 груд.- 24 груд. № 47-48. – С. 12-13.

Ковальчук А. Коли ж нарешті борці за державність України реально матимуть правовий статус / А. Ковальчук // Українське слово. – 2019. – 21черв. – 30лип. № 25-26. – С. – 14-16. 

Кульчицький С. Передумови, перебіг і підсумки «параду северенітетів» / С. Кульчицький // Український історичний журнал . – 2018. – №5. – С. 161-191.

Лупій О. За свою волю і державність / О. Лупій // Слово Просвіти. – 2019. – 29 серп. – 4 вересн. № 35. С. 4. 

Марцінків Р. Мова – це безпека держави, тоиу вимагаємо, щоб закон про мову не переглядали / Р. Марцінків // Галичина. – 2020. – 3-9 лип. (№24). – С. 2.  

Судакова Н. Шляхом нескорених пішов у вічність Левко Лук’яненко / Н. Судакова // Літературна Україна. – 2018. – 12 липня (№ 24). – С. 6.

Чорна С. Українська державність: витоки та етапи становлення / С. Чорна // Голос країни. – 2018. – 15 травня (№ 87). – С. 4-6.

Харченко Л. Стратегія держави / Л. Харченко // Шкільний світ. – 2020. – №2. – С. 5-8.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top