“Державотворець Пилип Орлик”

10 жовтня в бібліотеці-філії №2 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулась презентація книг про Пилипа Орлика, яка була представлена інформаційною поличкою “Державотворець Пилип Орлик”.

11 жовтня 1672 року народився Пилип Орлик — майбутній гетьман України, автор першої української та однієї з перших європейських конституцій. Конституція Пилипа Орлика — документ великої значущості в історії українського державотворення.

Пилип Орлик звернув на себе увагу ще навчаючись в Київській Могилянській Академії – він мав небуденні здібності. Після закінчення Академії Орлик зробив швидку кар’єру завдяки наполегливій праці й добрим ставленням до людей.

Українська справа стала змістом його життя.  Всю свою енергію він присвятив політичним завданням. Своє звання гетьмана він відчував як відповідальний обов’язок, в жертву якому він приніс свою долю (довго жив в розлуці з сім’єю). І брався він за свої завдання з чисто українською впертістю: скільки разів бачив свої плани зруйнованими, скільки невдач пережив на своїм віку, і все ж таки знову піднімався, набирався нової енергії і шукав нових шляхів – і так до кінця свого життя.

П. Орлик був видатним українським державником. Його метою було об’єднання Правобережної і Лівобережної України в сильну Українську державу. Це була спадщина, яку він перебрав від Мазепи і якій він залишився вірним ціле своє життя.

Всіх, кого цікавить життя Пилипа Орлика, історія створення першої української Конституції, наполеглива праця та боротьба гетьмана за створення вільної української держави, запрошуємо до бібліотеки.

   Відповідальна за проведення: Цібій С.О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top