Дискусія на актуальну тему “Українські добровольці: ідеали, мотиви, права”

Слава Україні! Героям слава!
Це про наших добровольців, наших захисників України, її територіальної цілісності. Героям Слава за ідеали і мотиви всього українського народу, всієї нації, які вони зрощують своєю кров’ю, своїм життям в наших серцях. Сьогодні як ніколи актуальна тема українського добровольця російсько-української війни, що зродилися з пожеж і полум’я Майдану з 2014 року. Ці люди – справжні патріоти за покликом душі, наші земляки, воїни, воїни світла, які виборюють життя іншим.
Українські добровольці стали гордістю українського народу та водночас головним болем російських окупантів. Більшість добровольчих батальйонів згодом перетворилася на військові частини силових структур. Вони були першими, хто став на захист держави, коли ворог прийшов на нашу землю. Українські добровольці – це символ героїзму, патріотизму та відваги.

Війна 24 лютого 2022 року об’єднала усю Україну в єдину могутню силу у цілу у боротьбі на захист суверенітету та незалежності України, її кордонів.

14 березня 2022 року в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено відеопрезентацію на актуальну тему “Українські добровольці: ідеали, мотиви, права”. Презентація була підготовлена до Дня українського добровольця.

14 березня Україна відзначає День українського добровольця. Рішення про відзначення цього дня було прийнято Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року № 1822 «Про встановлення Дня українського добровольця». Це було зроблено з метою зміцнення патріотичного духу в суспільстві, підвищення суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формувань.

Проблема законодавчого регулювання правового статусу добровольців довгий час залишалась “головним болем” депутатів. Наприкінці червня 2015 року розглядали зміни до Закону України (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 45, ст.425) “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Окрім добровольців, таке право надали особам, які отримали поранення в районах антитерористичної операції у період її проведення, здійснюючи волонтерську діяльність.
Важливо, що добровольці мають право на статус інвалідів війни навіть якщо формування, у складі яких вони перебували, не увійшли до складу ЗСУ, МВС, Нацгвардії, інших військових формувань або правоохоронних органів. 25 червня 2015 року, набрали чинності зміни до “Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення”. 

Фактично Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» — це єдиний законодавчий акт, у якому визнається факт участі добровольців у бойових діях. Ні в Законі «Про боротьбу з тероризмом», ні в жодному іншому, що стосується безпеки та оборони, не передбачена можливість залучення добровольчого ресурсу для захисту держави. Поняття «доброволець» у чинному законодавстві взагалі немає. Цей термін вживається неформально. У законі йдеться лише про «осіб, які перебувають у складі добровольчих формувань». Визначення поняття «добровольче формування» в чинному законодавстві знову ж таки відсутнє. Останні зміни в законодавство сприяли посиленню захисту добровольців. І ми сподіваємося на правове врегулювання у законодавчих та нормативно-правових актах спрощення отримання добровольцями статусу учасника бойових дій.

Саме завдяки добровольцям – їхній мужності, і щирому патріотизму вдалося зупинити російського агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію. 

Відеопрезентацію підготував працівник відділ АБІСу: Б. Зрайко.
Відповідальна за захід бібліотекар читального залу – М. Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top