Духовний путівник “Діво, Пресвята – Матір матерів, пригорни до себе всіх своїх синів” 

14 жовтня в Україні відзначається відразу чотири великі свята: Покров Пресвятої Богородиці, День захисника України, День українського козацтва та День створення УПА. Офіційно цей день є державним вихідним. 14 жовтня стало державним святом з 2015 року.

13 жовтня 2019 року у бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проведено Духовний путівник “Діво, Пресвята – Матір матерів, пригорни до себе всіх своїх синів”.

Бібліотекар розповіла, що існує кілька переказів про історію свята  Покрови Пресвятої Богородиці. За легендами, історія Покрови починається з переказів про чудеса, скоєні завдяки заступництву Богоматері, що розкинула над віруючими своє чудове покривало (омофор, або покров). У десятому столітті на Візантію напали сарацини (араби). У Влахернській церкві, на околицях Царгороду, саме відбувалась Служба Божа. Парафіяни почали просити в Бога допомоги, і двом з них, святому Андрію Юродивому та його учневі Єпіфанію, явилась Пречиста Марія, яка, долучившись до спільної молитви, зняла з голови покривало (омофор) і розпростерла над ними. Загарбники відступили.

Користувачі бібліотеки дізналися, що за Володимира Великого визволення Богородицею християн Царгороду стало великим святом, а київські князі брали ікону “Покрови” у військові походи. Згодом Богородичні чудеса з’явилися і в нашій історії. Достатньо згадати, як Пречиста Діва врятувала Почаївський монастир від нападу турків. Молитовні звернення наших предків до Богородиці були особливо ревними ще за часів князя Ярослава Мудрого, який “віддав Україну під Покров Пречистої Діви.

 

У запорізьких козаків теж був особливий культ Богородиці-Покрови як заступниці та захисниці від ворога. Головна січова церква завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному козацькому курені. Зображували її й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи. Перед кожним походом навколішки ставали на молитву до Пресвятої Богородиці – “Під Твою милість прибігаємо”.

“Під час походу ці люди дотримуються тверезості, – пише французький інженер Ґійом Левассер де Боплан. – І якщо між ними трапляється п’яниця, отаман наказує викинути його в море. Окрім того, жодної горілки везти з собою не дозволяється, оскільки під час походів і експедицій вони високо цінують тверезість”. По завершенні походу – незалежно від його успішності – козаки відправляли молебень на честь Божої Матері. Бібліотекар також розповіла, що у XVII-XVIII ст. квітне “козацьке бароко”. Виникає й новий тип ікони – “Козацька Покрова”. На ній під покровом-омофором Богородиці іконописці розміщують українських ієрархів, гетьманів, старшину та інших козаків. В українських музеях таких ікон вціліло лише трохи більше десятка. 

Український народ перебував і перебуває під опікою Богородиці. І в багатьох наших церквах є чудотворні ікони Пречистої Діви Марії: Почаївська, Гошівська, Зарваницька, Крилоська, Унівська та багато інших. Про них більше дізналися користувачі бібліотеки, оглянувши виставку літератури. Молімося до Пресвятої Богородиці, і наші молитви будуть вислухані.

Відповідальна за проведення Озарко М. М. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top