Духовні реколекції “Великий син Вселенської Католицької церкви” /до 155-річчя від дня народження Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького/

29 липня 2020 року виповнюється 155 років від дня народження видатного українського суспільного та церковного діяча, успішного банкіра та підприємця, менеджера, депутата, акціонера, реформатора, графа, який став монахом, просвітника, мецената і пророка Митрополита Андрея Шептицького. Народжений у с. Прилбичі, у знатній галицькій родині, Андрей Шептицький, у грудні 1900 року був номінований  на посаду Галицького Митрополита, на якій і залишався до своєї смерті у 1944 році. Він був провідником української національної ідеї, і за час служіння був активним учасником українського національного руху як на Галичині, так і поза нею.

23.07.2020 р. о 13:00 працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели масовий захід – духовні реколекції “Великий син Вселенської Католицької церкви”, який присвячений 155 річниці від дня народження Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. 

Провідний бібліотекар чит. залу ЦБ Надія Каретнікова ознайомила присутніх з основними віхами життя та діяльності ювіляра та, зокрема, зазначила : “Митрополит Андрей Шептицький віддав багато сил освітянсько-виховній та видавничій діяльності, створив у Львові гімназію, підтримував українське приватне шкільництво та  щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства. За його ініціативою було створено Львівський національний музей та український університет у Львові. За час свого служіння Шептицький доклав значних зусиль для розбудови греко-католицької церкви як в Україні, так і за кордоном, був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму. Його ім’я вже давно стало символом української Церкви, символом духовності нації, національного та духовного єднання народу. Для кожного українця ця незвичайна харизматична особистість – святий приклад для наслідування. Адже його заповіти – вчення справжньої віри і любові до свідомого християнства, ближнього і національного патріотизму – заповіти на всі віки, на всі прийдешні покоління”.

Бібліотекарі читального залу ЦБ підготували для користувачів бібіліотеки тематичну бібліотечну виставку «Митрополит Андрей Шептицький – духовний лідер  української державності», на якій представлені такі книги та статті із періодичних видань:

Королевський К. Митрополит Андрей Шептицький (1865-1844) / К. Королевський / пер. з фр. Я. Кравець. – Львів: Свічадо, 2014. – 512 с.

Мойсей українського духа / упор. О. Михайлюк. – Львів: Вид. дім «Артклас», 2015. – 561 с.

Шептицький А. Перше слово Пастиря / Андрей Шептицький. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2015. – 175 с.

Моральний авторитет // Позакласний час. – 2018. – № 6. –  С. 11-18. (Вкладка) та інші.

Відповідальна за проведення заходу  Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top