Екологічна кампанія  “Батарейки, здавайтесь!”

Батарейки забезпечують роботу годинників, радіоприймачів, електронних ігор, ліхтариків та інших побутових приладів, які є у щоденному використанні кожної людини. Коли джерело енергії техніки вичерпує свій ресурс, його змінюють на новий. Стару ж батарейку зазвичай викидають… Саме для того щоб відпрацьовані батарейки були утилізовані правильно ми проводимо екологічну роботу у цьому напрямку!
01.02.2022 року у бібліотеці-філії №26 (с. Камінне, вул. Винниченка, 4 Б) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготовлено і проведено екологічну кампанію  “Батарейки, здавайтесь!”. Цей захід був націлений на користувачів зрілого віку, оскільки діти уже є екологічними активістами! Адже, саме завдяки дітям було зібрано більше 25 літрів використаних небезпечних батарейок.
Недбало викинувши відпрацьовану батарейку, люди навіть не задумуються, які шкідливі та незворотні наслідки може принести їх необдуманий вчинок.
Фахівці кажуть, що, потрапивши в землю, батарейка здатна забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту. Викинувши всього дві старенькі батарейки з ліхтарика, ви зіпсуєте дві ванни, 8 відер і півтора чайника чистої води. Після спрацювання металеве покриття батарейки руйнується від корозії, важкі метали потрапляють в ґрунт, воду, звідки поширюються на інші території.
Використані батарейки містять у собі низку небезпечних токсичних складових, як свинець, марганець, літій і цинк.  Ці хімічні елементи, потрапляючи в організм людини можуть викликати  різні захворювання, включаючи онкологічні:
•             свинець (має властивість накопичуватися в організмі та вражати нирки, нервову систему, кісткові тканини);
•             кадмій (канцероген, може спровокувати розвиток онкологічних захворювань);
•             ртуть (може накопичуватися в організмі, проникає з отруєною водою або продуктами, вражає нирки, печінку, легені, нервову систему, органи зору та слуху, мозок, руховий апарат);
•             нікель та цинк (викликають дерматит);
•             луги (викликають хімічні опіки слизових оболонок і шкіри).
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top