Екологічний вісник: ”Екологічна безпека – основа національної безпеки”

Щороку, 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day). Головна мета свята — стимулювати активну діяльність світового співтовариства, спрямовану на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі.
5 червня 2023 року о 14.00 працівники абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели екологічний вісник: ”Екологічна безпека – основа національної безпеки”, в рамках якого підготували листівки- пам’ятки та випустили відео-презентацію,  в котрій розповіли про актуальні проблеми екологічної безпеки в Україні.

Всесвітній день навколишнього середовища — подія, встановлена ООН і яку відзначають мільйони людей у всьому світі.
В наш час людство вже настільки звикло до інформації про екологічні проблеми, що відчуття небезпеки ніби притупилося. Тому, цей день навколишнього середовища нагадує всім нам про те, що ми — частина природи і повністю залежні від неї. Природа безумовно сильніша за людину, тому її помста може стати вироком для існування людей.

В умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну, перед нами постали нові загрозливі проблеми екологічної безпеки не тільки для України,  але й для світу загалом. Ліси, спустошені пожежами, спричиненими безперервними обстрілами, або вирубані для будівництва окопів; ґрунтові води та ґрунти, забруднені важкими металами та токсичними хімічними речовинами від боєприпасів, що здетонували; дикі тварини, вбиті або вигнані з місць їхнього проживання – це далеко не повний перелік екологічних наслідків війни в Україні.
Війна, кажуть українські урядовці та науковці, також винна у загибелі тисяч дельфінів у Чорному морі, які гинуть від мін та гідролокаторів російських підводних човнів. Попереду чекають й інші небезпеки, зокрема, ризик пошкодження Запорізької атомної електростанції, окупованої росіянами з початку березня. Війна отруїла великі площі українських сільськогосподарських угідь. Небезпечні хімічні речовини та паливо, що вивільняються з розірваних ракет та десятків тисяч артилерійських снарядів, які щодня випускаються обома сторонами, просочилися в землю по всій довжині лінії фронту. Таке забруднення може завдати шкоди місцевим екосистемам та врожаю через десятиліття після того, як гармати замовкнуть.

Бібліотекарі, роздаючи листівки-пам’ятоки ”Екологічна безпека – основа національної безпеки” розповідали  мешканцям мікрорайону, користувачам бібліотеки, ВПО, як в приміщенні, так і на вулиці на прилеглій до бібліотеки території про захист навколишнього середовища та що робити у випадку радіаційної загрози.
Логічним доповненням заходу стала однойменна книжкова виставка. На ній  представлені книги екологічної тематики.

Захід проведено для широкого кола користувачів. Відповідальна: Зіняк М.В..

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top