Еко-репортаж: “Рослини лікарі”

Щедра земля наша.  Виростають на ній тисячі різноманітних рослин.  Її ліси, гори, степи таять в собі величезні природні  багатства. На неозорих просторах,  золоті розсипи,  розкидані дикорослі рослини. І серед них є трави,  квіти, дерева по-особливому дорогі людям. І не тільки тому, що радують  неповторною красою і допомагають  лікувати  різні хвороби, а й від того,  що уособлюють  саме близьке людині – любов,  вірність,  чистоту, дружбу.  

20 жовтня 2022 року у бібліотеці-філії №10 (с. Вовчинець) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся еко-репортаж на тему “Рослини лікарі”.

Лікувальні властивості рослин України відомі з глибокої давнини-слов’яни вірили в цілющу силу трав, здатних позбавитися від будь-якої хвороби. Запасали їх на цілий рік, збираючи в заповідних місцях і часто до сходу сонця-вважалося, що в такому разі їх користь для людини проявиться повною мірою. Гуцули завжди вміли користуватися дарами природи Карпат,  використовуючи лікарські трави для лікування різних захворювань. І дотепер багато рослин, які ростуть на Буковині, застосовуються в косметології та ветмедицині, пропонуючи людині неоціненну допомогу  в підтримці краси  й здоров’я. Хутір знаходиться в екологічно чистій зоні України  –  все трави і ягоди, зібрані тут, абсолютно безпечні та корисні для людини.  Поруч з Хутором ви зустрінете: бузину чорну, кропиву пекучу, мати-й-мачуху, подорожник, спориш, ялівець, шипшину, деревій звичайний, баранець, звіробій, материнку, чебрець. Люди завжди збирали лікарські рослини Карпат в пік цвітіння, коли бутони ще не встигли засохнути на свіжому повітрі від сонця-це дозволяло зберегти всі речовини та вітаміни. Для приготування відварів і сиропів обов’язково дотримуватись дозування, а інгридієнти посилювали  позитивний ефект один одного. 

Завідувачка бібліотекою познайомила з літературними творами про лікарські рослини, розповіла про цілющі властивості рослин,  діти читали вірші, відгадували загадки а також розпізнавали рослини за малюнками та описом.

Також бібліотекою була розгорнута книжкова викладка на якій були представлені енциклопедії, брошури.

Відповідальна: Мигович У. В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top