Екскурс в давнину «Загадки письмового знаку»

Слова росли із грунту, мов жита. Добірним зерном колосилась мова. Вона як хліб. Вона свята. І кров’ю предків тяжко пурпурова.
Ліна Костенко

     Ми маємо неоціненний дар – одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. Для українського народу мова завжди була одним з найцінніших скарбів. В наш час, в умовах війни з російськими загарбниками, зберегти мову означає зберегти націю, зберегти нашу українську самобутність. Цьогоріч, 27 жовтня,   наша держава святкує День української писемності та мови. Це свято спрямоване не тільки на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію, але й демонстрацію її багатства та краси. Цього ж дня ми також вшановуємо пам’ять святого Преподобного Нестора-Літописця – основоположника письмової української мови.  

Працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради 26.10.2023 р. відзначили цю дату разом зі своїми активними користувачами, партнерами, вихованцями дитячо-юнацького клубу «Прометей», зробивши екскурс в давнину «Загадки письмового знаку». Бібліотекарі ознайомили дітей з  історією  української писемної мови. Розповіли багато цікавих фактів про нашу українську мову, про історію свята, познайомила дітей з постаттю Нестора – літописця. Наголосили як багато пережила наша мова… Її забороняли, їй відмовляти у праві вважатися мовою, її викорінювали разом із найкращими представниками нації… Та вона вижила і сьогодні кожен із нас може говорити нею вільно і без остраху.  Діти отримали чудову нагоду перевірити свої знання з української мови  взявши участь в “Мовознавчій вікторині”.  Перейнявшись почуттям любові до рідної мови з радістю декламували вірші про рідну мову, доповнювали прислів’я та приказки.  Присутні познайомились з літературою, представленою на книжковій виставці  “Люблю я мову українську за ніжність слова і красу”. Любити, шанувати і плекати рідну мову — святий обов’язок кожного українця. Адже рідна мова – духовний скарб нації. Саме вона творить націю, культуру, історію. Бережімо та плекаймо українську мову, щоб передати її нащадкам!

Відповідальна Подолецька Г.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top