Ескіз до портрета “Командир армії нескорених”

30 червня 2022 року працівники бібліотеці-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради до 115-річчя від дня народження Романа Шухевича підготували і провели для широкого кола читачів ескіз до портрета “Командир армії нескорених”.
Роман Шухевич (1907-1950) – визначний український політичний, військовий діяч, головнокомандувач Української Повстанської Армії (УПА), чисельність якої сягала до ста тисяч вояків, голова Генерального секретаріату Української головної визвольної ради (УГВР). Сім років Роман Шухевич очолював антикомуністичний рух на західноукраїнських землях, який успішно протистояв радянським спецслужбам.

Бібліотекарі розповіли про борця за свободу і незалежність України, Роман Шухевич походив зі славного українського роду. Його прадід, священник Йосип Шухевич, першим в українській літературі перекладав Вергілія, Шиллера, Вальтера Скотта. Дід, професор Володимир Шухевич був активним учасником товариства «Просвіта» і дійсним членом Наукового товариства імені Т. Шевченка. Дядько Степан Шухевич був адвокатом і оборонцем прав українців на гучних політичних процесах у Польщі. 

Народився майбутній головнокомандувач Української Повстанської Армії 30 червня 1907 року у Львові. Після закінчення академічної гімназії вступає до одного з польських вишів, а за рік продовжує навчання у Львівському політехнічному інституті. Студентом вступає до лав Української Військової Організації (УВО). Навчаючись у 1917-1925 роках в Академічній гімназії, Роман мешкав у Львові під опікою бабусі Герміни. У неї в 1921-1922 роках винаймав кімнату полковник Євген Коновалець.

Мешканці мікрорайону та читачі бібліотеки багато дізналися про легендарного провідника українських повстанців. Ось декілька цікавих фактів із його життя. 

Шухевич захоплювався мандрами і спортом. Він був музично обдарованою людиною: закінчив курси гри на фортепіано та курс народних танців Василя Авраменка, навчався в Музичному інституті імені Лисенка.

Після звільнення з ув’язнення Роман Шухевич разом із приятелем Богданом Чайківським заснував першу в Галичині українську рекламну фірму «Фама». Фірма успішно розвивалася й відзначилася креативним підходом до реклами. Роман Шухевич був напрочуд безстрашним. Наприклад, він міг серед білого дня проходжуватись Львовом, коли він кишів гітлерівцями, і тоді, коли місто перебувало під контролем радянської влади й теж кишіло чекістами та їхніми агентами. Переодягнувшись в однострій радянського офіцера, він відвідував хворого батька в лікарні, а у 1948-1949 роках лікувався в Одеському санаторії! Правда, з собою завжди мав ампулу з отрутою… 

Навесні 1950-го Роман Шухевич перебував у селі Білогорощі, Львівська область, на підпільній квартирі. Як саме загинув головний повстанець України – достеменно невідомо. З цього приводу одна з версій: щоб не потрапити до рук чекістів, пустив кулю у скроню. Місце поховання Романа Шухевича досі невідоме.

Також бібліотекарі рекомендували книги про життя  та діяльність головнокомандувача УПА, а таких книг у фондах бібліотеки є чимало.

Відповідальні за проведення усі працівники

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top