Засідання клубу «Діалог». Делікт і відповідальність.

   Щороку, 24 березня відзначається Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв. Дата була встановлена Генеральною Асамблеєю ООН до щорічного відзначення 21 грудня 2010 р.  1 квітня 2024 року о 12:30 в читальному залі ЦБ (вул. Пилипа. Орлика, 5)  Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в рамках засідання правового клубу «Діалог» відбувся захід у форматі делікт і відповідальність «Християнські принципи толерантності та терпимості». Тема була присвячена відзначенню Міжнародного дня права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертви.

На захід були запрошені священнослужитель Івано-Франківського храму Різдва Христового УГКЦ – отець Ігор Тузик, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника – Сабат Надія Володимирівна та студенти 1 і 2 курсу спеціальності «Соціальна робота», групи СРСП-12 (освітня програма «Соціальна педагогіка») та СР-21 (освітня програма «Соціальна робота»). Сьогодні, наша держава переживає важкі часи боротьби із зовнішньою агресією з боку російської федерації. Війна ставить перед українським суспільством усе нові й нові виклики, зокрема порушення прав людини та прояви насильства в зоні воєнного конфлікту, йдеться про масові порушення прав людини: катування населення на тимчасово окупованих територіях, примусову депортацію дітей на територію рф, страти цивільного населення, сексуальні злочини, чим порушуються норми міжнародного права.

Родичі жертв масових страт, депортованих, викрадених дітей мають право на отримання вичерпної та достовірної інформації про події, реалізація якого має забезпечуватися державою. Російсько-українська війна піднесла на новий рівень питання толерантності  та терпимості у нашому суспільстві, поваги до інших людей, до людей з фізичними, психологічними чи моральними вадами. Та все ж де закінчується межа толерантності та терпимості в умовах воєнної агресії? Чи є толерантність християнською чеснотою? Як бути толерантними і терпимими до тих, хто сьогодні намагається порушити територіальну цілісність Української держави, знищує українську націю? Як християнські цінності та терпимість можуть допомогти зменшити конфлікт та сприяти врегулюванню? Як підтримати людську гідність в умовах війни з погляду християнських принципів? Чи є християни іншого релігійного сприйняття, які з релігійних поглядів не можуть воювати і відмовляються від участі у війні, яка їхня правда? Як врівноважити істину, терпимість і толерантність?… Під час дискусії священнослужитель отець Ігор емоційно, легко, доступно дискутував зі студентами про терпимість у сучасному світі, про принципи дотримання християнських цінностей, які є базою демократичного правового суспільства.  Студенти із захопленням включалися в дискусію. Кожен із них відкрив для себе по-новому закони толерантності, переосмислив власні погляди. Увазі присутніх були продемонстровані відеоролики: «Старий і мімоза», «Добро починається з тебе!», «Ми маємо формувати толерантність до людей з інвалідністю, зокрема до героїв війни» та представлена тематична виставка «Християнські принципи толерантності та терпимості».

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу Майя Шегда.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top