“Збережемо для майбутнього”

“Природу треба охороняти не тільки тому,

що вона кращий захист для людини, але й тому що вона прекрасна.”

Жан Дорст

Всі ми, живучи в природі, так чи інакше впливаємо на неї. І цей вплив буває не завжди позитивним. Людина від початку свого існування на планеті земля активно використовує всі її ресурси. Іноді з великим надлишком, шкодячи тим самим самій природі. Такі, часто, не обдумані кроки обов’язково повинні призвести в кінцевому випадку до катастрофи. Тому, деякі з людей, розуміючи невтішність прогнозів і знаючи безмірність людської зажерливості почали міркувати над тим, як би то зберегти бодай трошки чогось після себе. З часом, коли пройшла епоха великих географічних відкриттів стало ясно, що мало буде завжди. І якщо не почати діяти зараз – то за короткий період планета перетвориться на пустелю. Вчені, дослідник, науковці – вони ставали на захист тих місць, де ще не ступала людська нога. Так, мало по малу почали виникати ідеї про створення природоохоронних зон.

На законодавчому рівні захистити природну територію вперше було здійснено в США, президентом Авраамом Лінкольном, котрий  підписав Акт Конгресу 30 червня 1864, віддаючи долину Йосеміті і гай Маріпосагігантських секвой. А у 1872 році, Єллоустоунський національний парк став першим у світі справжнім національним парком.

У бібліотеці-філії №11 (с. Угорники) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради  до Міжнародного Дня заповідників і національних парків  було проведено інформ-дайджест «Збережемо для майбутнього».

І нехай ця коротенька хвилинка зітре нашу недбалість і самолюбство. Щоби в ці святкові дні народження Ісуса кожен з нас теж народився для чогось доброго. Бо шкода довкіллю є таким же гріхом як і пряма шкода ближньому. Бережімо природу, щоб нащадки могли бачити її навколо себе а не тільки на картинці.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top