Звіт про роботу бібліотек Івано-Франківської МЦБС за І-ше півріччя 2012р.

Бібліотеками Івано-Франківської МЦБС з початку 2012 року обслужено 31843 користувачів, загальна книговидача становить 495 150 примірники книг, відвідування по бібліотеках – 151 460, сер. відвідування – 4,7.

Свою діяльність бібліотеки спрямовують на популяризацію літератури з різних напрямків – національно-патріотичного , екологічного виховання, професійних, правових знань, розвиток творчих здібностей, підвищення естетичної культури. Партнерами бібліотек сьогодні є навчальні заклади нашого міста, народні доми , Союз українок, міське товариство «Просвіта», сільські ради, активісти церковного комітету.

Популяризація літератури здійснюється через інноваційні форми і методи: презентації, репортажі з книжкових полиць та виставок, години цікавої книги, по сторінках нових видань, перегляди книжкових новинок, активні форми – читацькі діалоги, зустрічі за круглим столом, відзначення ювілеїв митців, письменників, відомих краєзнавців, державних та релігійних свят, зокрема – до дня народження С.Бандери репортаж з книжкової полиці «Як символ нації він буде вічно жити» (абон. ЦБ), духовні читання «У світі мудрих думок І.Огієнка» до 130-річчя від його народження (філ..№5), презентація історичної постаті «Ярослав Стецько: політик, публіцист, діяч ОУН» (чит. зал ЦБ), інформаційний репортаж «Жертовний хрест під Крутами» (ЦДБ), літературний портрет «Євген Гребінка – предтеча Тараса Шевченка» (філ..№2), загальносистемний день краєзнавства «Це Божий Посланець, Глава і Патріярх» до 120-річчя  від дня народження Йосифа Сліпого (краєзнавчий відділ ЦБ), широко відзначалися шевченківські дні в бібліотеках – літературно-музичний вечір «Тернистими шляхами Кобзаря» (філ..№3), виставка-портрет «Його благословила доля славою святою» (філ..№7), конкурс на кращу поезію Шевченка «Нас єднає Шевченкове слово» (ЦДБ), урок мужності «Олекса Гірник – символ нескореної України» (краєзн. відділ), відзначалися дні пам’яті Чорнобильської трагедії, Великодні свята, день матері, цикл заходів до 350-річчя Івано-Франківська – урок народознавства «Над плином двох Бистриць прозорих красується місто моє» (краєзн. відділ ЦБ), през. книжкової виставки «Місто, повінчане з весною» (філ..№3), екскурс в історію «Майданами і вулицями рідного міста» (чит. зал ЦБ). В даний час активно висвітлюються події Євро-2012, які проходять в Україні та Польщі, на книжкових виставках та полицях «Рік під знаком Євро», «Підтримаймо Україну», «Футбол єднає Європу»(Філ.№1,2,4,7,13).

В рамках проекту «Створюємо нову модель сучасної бібліотеки» відбулася презентація бібліотеки-філії №2, яка відремонтована і оновлена , з новими меблями гостинно відкрила двері для своїх користувачів . Така ж презентація відбулася і в читальному залі ЦБ з участю представників місцевої влади, депутатського корпусу, працівників бібліотек міста.

Оновлені папки-досьє в Публічному центрі регіональної інформації «Соціальний захист», «Пільги ветеранам, інвалідам, чорнобильцям», «Пенсійне забезпечення», «Надзвичайні ситуації», «Місцеве самоврядування» та інш. Інформація по окремих питаннях надсилається з філій і все акумулюється в читальному залі ЦБ.

В рамках святкування 350-річчя м. Івано-Франківська відбулася презентація локальної мережі, сайту МЦБС. На презентації були присутні депутати міської ради  Р.Марцінків, Л.Олексин, О. Савчук, керівник проекту «Бібліоміст» Б.Микицей.

Методико-бібліографічним відділом ЦБ підготовлено  до друку і видано методичні рекомендації до Євро-2012 «Рік під знаком Євро», бібліографічні списки «Подвижник Духу і Віри»до 120-річчя Й.Сліпого,  «Чорнобиль наша печаль і турбота», «На славу Богові та Україні» (100р.Пласту), щоквартальний інформаційний бюлетень «Івано-Франківськ на сторінках преси».

В бібліотеці-філії №3 пройшла звірка книжкового фонду.

За І-ше півріччя 2012р. в бібліотеки МЦБС надійшло 2260 примірників книг на суму 55.735 грн.

Працівниками методико-бібліографічного відділу ЦБ надається методична і практична допомога на місцях з питань впровадження в роботу інноваційних форм , індивідуальної роботи та керівництва читанням юнацтва, організації та використання каталогів, довідково-бібліографічної та інформаційної роботи.

На базі бібліотеки-філії №13 с.Хриплин успішно діє бібліо-терапевтичний центр, створений зав. бібліотекою Бабій О.С. та сімейним лікарем с. Хриплин Глеб С.В. Поєднання практичних порад лікаря та популяризація літератури на медичну тематику дає можливість користувачам бібліотеки та жителям села отримати інформацію про здоровий спосіб життя та довголіття. На відзначення 16-ої річниці Конституції України в бібліотеках відбуваються такі заходи : організовані книжкові виставки « Від «Руської правди» до Конституції України » (філ..№4), «Конституція України – проблеми реалізації, шляхи вдосконалення» (чит.зал ЦБ), проведено репортаж з книжкової полиці «Живі букви закону України» (ДФ№1), експрес-інформацію «Роль Конституції України в досягненні соціальної злагоди» (філ..№1).

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top