ЗВІТ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МЦБС за 2019 рік

Із розвитком суспільства змінюється і образ бібліотеки, її місія і завдання, адже сучасною бібліотека є тільки тоді, коли вона постійно змінюється, розвивається, цілеспрямовано працює над поліпшенням якості бібліотечних послуг, забезпечує потреби користувачів, що і визначає її майбутні можливості і перспективи розвитку.

Вже традиційно в І-ому кварталі кожного нового року здійснюється моніторинг основних показників роботи за минулий рік, аналізуються плани роботи.

В перших числах січня бібліотеки-філії прозвітували про свою роботу за 2018 р. в методичний відділ ЦБ згідно форм 6-НК, 80-Арік (загальна, по міських, сільських, дитячих), а також зроблено міжвідомчий звіт по міських та шкільних бібліотеках. Результати подано в три обласні бібліотеки та обласне управління культури згідно графіку. Також всі ці показники внесено в електронний варіант згідно системи ЕСМАП. По результатах звітності проведено виробничу нараду.

Бібліотеки міста працюють в оновлених проектах, започаткованих методичним відділом ЦБ:

  • Прочитай книгу про війну;
  • Літо+. Читання під відритим небом;
  • Співпраця міських та шкільних бібліотек;
  • Презентація бібліотеки. Створення нової моделі сучасної бібліотеки.
  • Традиційно бібліотеки системи беруть активну участь у Всеукраїнському конкурсі “Книгоманія”.  

За 2019 рік обслужено 40569 користувачів, відвідування становить 266930, книговидача —820746,  періодика — 274958 , масові заходи — 769 , анонсів — 664, подано на сайт   737 інформацій, кількість звернень на веб-сайт МЦБС – 28931, ЦДБ — 224827.

Завдання методичного відділу — підвищити рівень бібліотечного професіоналізму, допомогти кожному працівникові розкрити свої творчі здібності. Методичний відділ постійно здійснює моніторинг діяльності бібліотек міста – основних показників, масової, індивідуальної, довідково-бібліографічної роботи. Методисти постійно в полі зору тримають виконання бібліотеками запланованих масових заходів до ювілейних дат, державних свят, контролюють їх виконня. Методичним відділом ЦБ для бібліотек надіслані матеріали щодо участі в обласному конкурсі “Доторкнись до природи серцем”. Протягом квітня-вересня бібліотеки брали участь в обласному конкурсі “Краща бібліотека 2019 року”. За результатами І етапу методичним відділом надіслано в обласну бібліотеку альбом про роботу бібліотеки-філії №4 (вул. Коновальця, 132А), який став переможцем у номінації “Бібліотека — територія творчості”. Традиційно кожного року для завідувачок бібліотек Івано-Франківської МЦБС провели нараду-семінар «Планування роботи бібліотек на 2020 рік». Розглядалися  проблеми та можливості організації роботи в 2020 році. Зокрема, творчий підхід до складання планів роботи, пошук і впровадження нових форм та поєднання їх з віртуальними, участь в обласних, міських конкурсах, соціальних проектах. Обговорювалося сучасне бачення якісної популяризації літератури серед дитячої та юнацької аудиторії. Серед різноманітних напрямків методичної роботи пріорітетом є єфективне анонсування та піар нашої діяльності, а також відображення роботи бібліотек на власних сайтах, в соціальних мережах та в засобах масової інформації. До 85-річчя від дня народження Василя Симоненка розроблено методичні поради “Поет зраненого серця…” та методичну закладку до відзначення ювілеїв письменників нашого краю “Письменники Прикарпаття”. Стабільною і ефективною формою методичної допомоги залишаються виїзди до бібліотек, під час яких виявляється стан бібліотечного обслуговування населення кожного мікрорайону міста, відбувається спілкування з спеціалістами, надається консультативна, методична і практична допомога. До тематичних виїздів залучаються фахівці структурних підрозділів ЦМБ і ЦДБ. За підсумком кожного виїзду розробляються рекомендації щодо усунення недоліків, встановлюються терміни виконання. Регулярно надається інформація в департамент культури про масові заходи, які будуть проводитися бібліотеками до всіх свят, що відзначаються на державному рівні, а також поточні на місяць, виконання яких тримаємо на постійному контролі.

Національно-патріотичне виховання, краєзнавство, духовне відродження – основні бібліотечні пріоритети. Не залишаються поза увагою відзначення роковин провідника української нації С.Бандери: історична хвилинка “Степан Бандера — борець за волю України” (філія №10), інформаційна викладка “В одній особі — образ цілого покоління” (філія №6), літературний репортаж “Степан Бандера — громадянин і провідник” (Абонемент ЦБ), інформаційне спілкування “Хто вмирає в боротьбі, в серцях живе повік” (ЦДБ); історико-бібліографічний огляд “Степан Бандера у спогадах, документах і фактах” (філія №5).

У січні 2019 року виповнилась сота річниця з дня проголошення м. Станиславова столицею Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР): експрес-інформація та виставка-календар “Станиславів — столиця ЗУНР” (філія №14, краєзнавчий відділ ЦБ), викладка періодичних видань “100 років проголошення Станиславова столицею ЗУНР” (філія №5).

Відзначення Різдвяних свят супроводжується вервичкою різноманітних форм:  різдвяна символіка “Тихо стукає у шибку ніч Христового Різдва” (філія №13), урок народознавства “Чарівні мелодії Різдвяних свят” (філія №9), виставка-мозаїка “Невловима таємниця Різдва” (філія №3), духовна мандрівка “Кутя Свят-вечора багата, і на Різдво щаслива хата” (філія №10), різдвяні посиденьки “Весь світ веселиться — Бог одвічний народився” (філія №8).

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.

Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. Відзначення Дня Соборності сьогодні – це вшанування її творців, спільна потреба та обов’язок зберегти світлу пам’ять незліченних жертв протягом віків, принесених українським народом для процвітання незалежності, неподільності, непорушності, сили і процвітання України. В рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1922 років, бібліотеки міста провели ряд заходів: тематична поличка “Вона наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна” (філія №2), урок державності “Консолідація історичної пам’яті нації” (читальний зал ЦБ), історичний інформ-мікс “Собор свободи нам серце зігріва” (абонемент ЦБ),   патріотична панорама “Золоті імена: до історії Соборності України” (філія №5), відео-екскурс “Соборна мати-Україна одна для всіх, як оберіг” (ДФ№1), ретро-погляд “Соборність України: від ідеї до сьогодення” (філія №3).

До Всесвітнього дня вшанування жертв Голокосту та до Дня пам’яті героїв Крут проведено: історично-літературна розвідка “Свіча Голокосту не згасне” (абонемент ЦБ), вечір-реквієм “Цвіт життя вони віддали Україні” (філія №2), патріотично-молодіжна кампанія “Пам’ятай про Крути” (читальний зал ЦБ), урок історичної правди “Навіки молоді — герої Крут” (філія №6), спогад-реквієм “Ніколи не забути цих юних душ нескорений політ” (філія №8), тематична хвилинка “Тут кувалась наша воля” (філія №13), урок патріотичних цінностей “Крути — біль і гордість України” (філія №7). 

15 лютого 2019 року виповнилося 30 років з того дня, коли останній радянський солдат залишив негостинну землю Афганістан, де протягом  десятиліття виконували свій інтернаціональний обов’язок сотні солдатів. Сьогодні ця дата називається як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Віддаючи данину шани цим воїнам, було проведено заходи: патріотична година “Час і досі не згоїв рани — цей одвічний біль Афганістану…” (філія №4), патріотична зустріч “Афганістан: кожна війна має свою ціну” (читальний зал ЦБ), історичний інформ-дайджест “Афганістан — осколки пам’яті” (філія №7), інформаційний огляд “Вогненними дорогами чужих країн” (філія №6), урок мужності “Афганістан болить у наших душах” (філія №9).

На 14 лютого припадає один з найбільш зворушливих неофіційних свят – День святого Валентина. У багатьох європейських країнах цей день вже давно служить прекрасним приводом для закоханих зізнатися в своїх почуттях. Традиція дарувати валентинки чарівні листівочки з визнаннями в любові прижилася і в нашій країні. Любов і квіти в людській культурі нероздільні. Саме квіти часом красномовніше за слова говорять про ніжність і пристрасті, допомагають доставити радість коханим або отримати прощення. З нагоди цього свята в бібліотеках проведено такі масові заходи: майстер-клас “Валентинка своїми руками” (філія №1), молодіжний коктейль “Під сузір’ям кохання” (абонемент ЦБ), бібліоакція “Прочитай про кохання” (філія №14).

“Стрітення Господнє – одне з головних свят церковного року. День Стрітення – точка в часі, у якій зустрілися Старий і Новий Завіти, стародавній світ і християнство. Ми маємо зустрітися із Богом у нашому серці, зустріти Бога в тій людині, яка поруч із нами, допомогти їй, таким чином, зробити щось і для власного вічного життя”, – наголосила вона. Адже українці, дорослі і діти, повинні знати і правильно тлумачити значення українських свят, усвідомлювати значення народних традицій та передавати ці знання із покоління до покоління: народознавча бесіда “Стрітення відзначаємо, весну зустрічаємо” (філія №12), народознавчий калейдоскоп “Стрітення Господнє: духовна сутність, містична велич” (абонемент ЦБ).

Революція Гідності стала для кожного з нас своєрідним мірилом нашої порядності і честі, нашого розуміння свого місця у житті суспільства. Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей. І за цю боротьбу, за нашу свободу й оновлення країни заплачено велику ціну : своє життя віддали найкращі. На відзначення Дня героїв Небесної Сотні в бібліотеках міста відбулися масові заходи, зокрема:  день скорботи “А Сотню вже зустріли небеса, летіли легко, хоч Майдан ридав” (філія №2), година пам’яті “Небесна Сотня на варті Незалежності” (читальний зал ЦБ), хвилинка слави “Кращі з кращих за свободу сміло встали без вагань” (ДФ№1), історичний спалах “Герої не вмирають! Вмирають вороги…” (філія №4).

Українська мова – барвистий килим самоцвітів, який не одне тисячоліття ткали наші пращури. Це криниця духовності та моралі, дзеркало українського менталітету, в якому відображається насамперед доброта, душевність, щирість нашого народу. Щороку 21 лютого народи нашої планети святкують Міжнародний день рідної мови. Свято рідної мови – це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною єдиного великого народу: літературні читання “Дзвенить струмочком рідна мова” (філія №12), бібліокешинг “Рідна мова — чиста криниця” (філія №7), мовний калейдоскоп “О, рідна мовонько, о, мово! В тобі від Бога кожне слово” (філія №2), мовознавча година “Слово до слова — зложиться мова” (філія №10), гра-тренінг “Рідний голос, рідне слово — все народжене з любові” (ЦДБ), філологічна гра “Буду я навчатись мови золотої” (філія №14).

Уже не одне століття українці пов’язують початок благословенної весни із вшануванням нашого духовного батька – Тараса Шевченка. Він – цілий світ. Світ образів, почуттів, думок, ідей.  Тарас Шевченко… Нас прос-то не існує без нього, у ньому велика історія, усе буття і всі наші мрії. Україна – це Тарас Шевченко, Тарас Шевченко – це Україна. Уявити себе без Шевченка українцеві все одно, що бути без неба над головою. Він – вершина нашого родового дерева. В березневі дні, вшановуючи 205 роковину Великого Кобзаря, виховуючи любов і повагу до світлого образу Шевченка-поета та його спадщини бібліотеки провели:  шевченківські читання “Живий у правді віковій, в піснях і славі заповіту” (філія №10), літературно-мистецька світлиця “Шевченкіана у творчості Прикарпатських митців” (філія №5), поетична акварель “Скарби безсмертного Кобзаря” (філія №3), виставка-персоналія “Тарас Шевченко — духовний код нації”(краєзнавчий відділ ЦБ), поетична година “Кобзарева струна не вмирає” (філія №12).

20 березня бібліотеки відзначили 380-річчя від дня народження Івана Мазепи – однієї з колоритних постатей в українській історії. Він викликав різноманітні емоції у оточуючих при житті та великі розбіжності при оцінюванні вкладу в історію батьківщини у нащадків. Вороги його сприймали як зрадника та небезпечного політика, прихильники відзначали велике прагнення гетьмана до процвітання рідної землі. Далекоглядний дипломат та мудрий полководець, поліглот та людина, закохана в мистецтво, музикант та поет, ловелас та вірний сім’янин, символ прагнення до свободи – все це про відомого гетьмана України: літературна мозаїка “Мазепа: погляд крізь століття” (філія №5), історична панорама “Іван Мазепа — найдраматичніша і найзагадковіша постать в історії України” (абонемент ЦБ), історичний портрет “Для тебе тільки я живу, моя ти Україно мила” (філія №6), бібліографічний огляд “Слово про Гетьмана” (філія №14).

21 березня в світі відзначають Всесвітній день поезії. Уся історія людства доводить, що поетичне слово йде поруч з людиною від самого буття до сьогодення. Поезія – це життя, а воно розквітає ранньою весною. З нагоди цього свята креативні люди збираються разом, щоб поділитися власними поезіями та висловити свої почуття і емоції: бібліочаювання “Тепла поезія до гарячого чаю” (філія №1), поетичний вернісаж “І світ увесь, немов розкішний сад” (краєзнавчий відділ ЦБ), гурман-вечір “Поезія — це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі” (філія №9), поетичний вернісаж “Не вмре поезія, не згине сила духа” (філія №10).

Не залишається поза увагою бібліотек відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів: еко-інформація “Чиста водиця — всього світу цариця” (філія №1), екологічна презентація “Там, де вода, там і життя” (читальний зал ЦБ), еко-квест “Вода — стихія і надія. Вода — життя!” (філія №8), інформаційний дайджест “Екологія крізь краплю води” (філія №13); до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом: діалог-розмова “Що ви знаєте про туберкульоз” (філія №7), експрес-інформація “Туберкульоз — найнебезпечніше інфекційне захворювання” (філія №8).

Вибори Президента України 2019 — чергові вибори Президента України, які відбулися 31 березня 2019 року згідно з затвердженням календарного плану виборів Центральною виборчою комісією України: інформкуток у бібліотеці “Україну будує кожен з нас”  (абонемент ЦБ), бібліопрес “Час приймати рішення” (філія №1), інформаційна мозаїка “Не голосуйте сліпо, знайомтесь: кандидат у президенти України” (краєзнавчий відділ ЦБ), інформдайджест “Молодь. Право. Вибори 2019” (читальний зал ЦБ). 

18 квітня в центральній бібліотеці для дітей відбувся 3 тур Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія- 2019». 12 учасників цьогорічного конкурсу виборювали право стати найкращими читачами. Переможцем стала Ємчук Анна, учениця Івано-Франківської гімназії № 2, що представляла міську центральну бібліотеку для дітей.

Всі учасники отримали сертифікат учасника 3 туру «Книгоманії», подарункові набори: художню книжку, ручку та блокнот з логотипом «Книгоманії» та блокнот від КредоБанку. Проте головний приз – це участь у 3-х місячному марафоні фестивалю, щоденне читання, роздуми над прочитаним, спілкування у групі на фейсбуці «Таємне товариство книгоманів» та розуміння, що ти не один! Читати модно! Читати корисно! Читати – значить бути успішним!

Великдень, свято Христового Воскресіння – одне з найбільших християнських свят. Це найсвітліше й найурочистіше свято, яке впродовж уже двох тисячоліть приходить щовесни і дарує християнському людові духовне просвітління, прагнення якісних змін, оновлення. Бібліотеками МЦБС було проведено ряд масових заходів: народознавчо-екологічна мозаїка “Не я б’ю — верба б’є, здоров’я тобі дає” (абонемент ЦБ), біблійні хвилинки “В кожне серце із небес лине нам Христос Воскрес” (бібліотека-філія №13), виставка-привітання “Великодній тиждень” (бібліотека-філія №14), передвеликодній майстер-клас “Великодній кошик: народні традиції та звичаї” (читальний зал ЦБ), літературно-художня ікебана “Великодня радість землю обіймає” (бібліотека-філія №3).

Традиційно у квітні відзначаємо різноманітними масовими заходами Всесвітній день здоров’я, День довкілля та Всесвітній день Землі: калейдоскоп здоров’я “Здоров’я скарб — цінуй його” (бібліотека-філія №7), хвилинка здоров’я “Про здоров’я дбай — вітаміни вживай” (ДФ№1), екологічна година “Найбільше щастя у житті — здоров’я” (бібліотека-філія №12), екологічна прогулянка “Дивовижне довкілля” (бібліотека-філія №3), екологічна панорама “Чисте довкілля — чисте сумління” (бібліотека-філія №9), відкритий мікрофон “Мій голос я віддаю на захист довкілля” (бібліотека-філія №8), еко-година “Дай нам, Земле, з джерел твоїх сил” (бібліотека-філія №6), конкурс малюнків “Зелена планета” (ЦДБ), еко-толока “Я Землі цієї паросток зелений” (абонемент ЦБ).

Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів — пам’ятна дата, що відзначається 11 квітня на честь події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців. До цієї пам’ятної дати в бібліотеці-філії №4 проведено прес-діалог “Нетерпимість до проявів насильства проти людства”.

Минуло більше 30 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу. Під час вшанування трагічних роковин Чорнобиля в бібліотеках відбулися такі заходи: година пам’яті “Чорна трагедія на кольоровій землі” (бібліотека-філія №1), екологічний екскурс “Чорнобиль — наша печаль і скорбота” (бібліотека-філія №10), реквієм пам’яті “Чорнобиль — живий плач мертвої зони” (бібліотека-філія №6), вечір пам’яті “Болем Чорнобиля серце болить” (бібліотека-філія №2), інформаційний перегляд “Чорна трагедія на рідній землі” (ЦДБ).

Леся Українка належить до митців, які пережили свій час, а її літературна спадщина стала однією з вершин художньої свідомості українського народу і водночас видатним набутком світової літератури. До дня народження поетеси у бібліотеках проведено такі заходи: хвилинка гордості та шани “Обличчя української історії: Леся Українка” (філія №12), поетичний альбом “Уклін безсмертній славній жінці — великій Лесі Українці” (ДФ №1), зустріч з українською класикою “І Лесин дух зі слова в душі лине” (абонемент ЦБ), поетична вервичка “Леся Українка — дітям” (філія №10), тематична поличка “Жінка нескореної долі” (філія №13).

У І кварталі   в бібліотеках міста відзначено 70 років від дня народження поета-пісняра Володимира Івасюка: музичне рандеву “Поезія — це сила чарівна, що музикою серце надихає” (філія №5), музичний акорд “Водограй пам’яті Володимира Івасюка” (філія №7), мистецька хвилинка “Як брате мій, без тебе пісню колисати” (філія №13), муз-форум “Сторінками пам’яті Володимира Івасюка” (філія №4), вечір-елегія “Митець, який надто любив Україну” (філія №2), мистецька хвилина “У полоні пісень Володимира Івасюка” (філія №6).

Протягом ІІ кварталу в бібліотеках міста активно відзначалися ювілеї: до 210-річчя Миколи Гоголя — літературна бліц-дискусія “То чий же він — геніальний і містичний, веселий і трагічний, загадковий і відвертий — Микола Гоголь” (абонемент ЦБ), літературний медіа-експрес “До джерел Гоголівського таланту” (бібліотека-філія №5), до 170-річчя від дня народження Панаса Мирного — літературна бесіда “Він говорив серцем, розумом, душею” (бібліотека-філія №12), година української класики “Панас Мирний — корифей української класики” (читальний зал ЦБ), до 95-річчя від дня народження Богдана Чалого — подорож у літературну спадщину “Поет з країни дитинства” (ДФ№1); 80 років Ігорю Калинцю –  поетична світлиця “Дивосвіт Ігоря Калинця” (читальний зал ЦБ), літературний калейдоскоп “Його терновий вінок: спроба літературної сильвети Ігоря Калинця” (філія №2); 170-річчя від дня народження Олени Пчілки — читання по колу “Поетичне слово, осяяне любов’ю до дітей” (філія №3), свято-розвага “Діти — се наш дорогий скарб…” (філія №5), 165-річчя від дня народження Марії Заньковецької — 5 хвилин з мистецтвом “Вона серця палала всім” (філія №6), арт-хвилинка “Цариця української сцени” (філія №7), 200-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша — листівка-звернення “Пантелеймон Куліш — класик української літератури” (філія №7), ювілейний вернісаж “Відомий і незнаний Пантелеймон Куліш” (читальний зал ЦБ); 60 років Мирославу Дочинцю — заочна зустріч з письменником “Ми піщинки ріки часу…” (абонемент ЦБ), платформа творчого доробку “Сповідь великої душі, документ мудрого серця” (філія №4); 125-річчя від дня народження Олександра Довженка — мистецький портрет “Зачарований Десною” (філія №6).

Протягом ІV кварталу в бібліотеках міста активно відзначалися ювілеї: до 110-ти річного ювілею Богдана-Ігоря Антонича було проведено ряд масових заходів бібліотеками МЦБС : літературні читання “Горить зоря його поезії над краєм” (філія №13), поетичний калейдоскоп “Поет, що любив життя” (абонемент ЦБ); до 80-річчя Василя Скуратівського: народознавчий калейдоскоп “Невтомний шукач народних скарбів” (філія №6), народознавча скарбничка “Василь Скуратівський — невтомний шукач скарбів” (читальний зал ЦБ); до 85-річчя Романа Юзви: поетичний струмок “Він належав Україні” (абонемент ЦБ); до 225-річчя Григорія Сковороди: постать на п’ядесталі пам’яті “Григорій Сковорода — національний філософ світового рівня” (читальний зал ЦБ); до 65-річчя Надії Семенкович: виставка однієї книги “На паперті Колізею” (краєзнавчий відділ ЦБ); до 130-річчя Остапа Вишні: година доброго настрою “Ніколи не сміявся без любові” (філія №12), сеанс літературного слова “Остап Вишня — трагічна гумореска його життя” (абонемент ЦБ), до 145-річчя Люсі-Мод Монтгомері: бібліоглобус “Світ належить тим, хто йому радіє” (філія №3); до 135-річчя Юліана Опільського: книжкова виставка “Юліан Опільський — майстер історичної прози” (філія №2); до 60-річчя Марії Матіос: літературний анонс “Творчість крізь призму душі та серця” (філія №7), літературне асорті “Феномен Марії Матіос: найплідніша письменниця України” (абонемент ЦБ).

Бібліотеки-філії також популяризують літературу краєзнавчого характеру, яка присвячена видатним особистостям нашого краю: до 75-річчя від дня народження Степана Пушика – екскурс в літературну спадщину “Співець Галицького краю” (філія №1), ювілейна посвята “Степан Пушик: літератор, науковець, громадянин” (філія №3), літературна візитка “Вартовий Галицької брами” (філія №13); до 85-річчя від дня народження  Петра Арсенича – історико-краєзнавча імпреза “Невтомний дослідник рідного краю” (філія №7), ювілейна посвята краєзнавцю “Життя краєзнавця — постійний пошук” (краєзнавчий відділ ЦБ); 70 років Галині Турелик – літературна хвилинка “Той світ, що я із думки сотворила” (філія №13, краєзнавчий відділ ЦБ), книга дня “Між Альфою та Омегою” (філія №4); до 100-річчя від дня народження Ірини Маланюк – 5 хвилин з мистецтвом “Королева опери” (краєзнавчий відділ ЦБ); до 170-річчя від дня народження Володимира Шухевича – година народознавства “Творець золотого фонду етнології” (краєзнавчий відділ ЦБ); до 130-річчя від дня народження Тараса Франка — експрес-інформація “З цього коріння зросла дужа сила” (краєзнавчий відділ ЦБ); до 90-річчя від дня народження Романа Іваничука — book-market “Спадщина історичної прози Романа Іваничука” (бібліотека-філія №5), хіт-парад книг ювіляра “З глибин віків нам сяє мудре слово” (бібліотека-філія №1), екскурс в літературну спадщину “Чистий метал людського слова” (бібліотека-філія №7); до 90-річчя від дня народження Галини Хоткевич — краєзнавча хвилинка “Зберегла у собі Україну” (краєзнавчий відділ ЦБ); 55 років Надії Дичці – “Казковий світ Надії Дички” (гурток “Недільна казка”, бібліотека-філія №4), поетичні читання “З днем народження, панно поезії!” (бібліотека-філія №1); до 140-річчя від дня народження Марка Черемшини — книжкова полиця “Марко Черемшина — співець покутського краю” (ДФ№1), літературне досьє “Він виріс серед співанок, казок і сопілок, вдихав і видихав ними” (Абонемент ЦБ); 55 років Степану Процюку — бенефіс книг “Освячений духом таланту” (абонемент ЦБ); до 95-річчя від дня народження Володимира Полєка — біо-біографічна довідка “Майдани і вулиці Володимира Полєка” (філія №4), краєзнавча хвилинка “Сівач духовності” (краєзнавчий відділ ЦБ); 90 років Дмитру Павличку — поетичний струмок “Живу як той гірський потік” (філія №3).

Вже традиційно бібліотеки системи беруть активну участь у Всеукраїнському тижні дитячого та юнацького читання. Перебуваючи в цей час на весняних канікулах, діти та юнацтво відвідали масові заходи, які відбуваються в рамках тижня: літературні посиденьки “Під вітрилами книг — до нових відкриттів” (філія №1), ігрове спілкування “Казковий квартал” (ЦДБ), бібліотечний квілт “Чи може бути цікавою дитяча книжка без ілюстрацій?” (філія №5), екскурсія до бібліотеки “Запршуємо у світ книги” (філія №4), літературна година “Любов до книги — любов до мудрості”(філія №6), читання по колу “Золоті зернята народної мудрості” (філія №12), книжкова інтрига “Побачення з книгою наосліп” (філія №3), літературна вікторина “Казку швидко ти впізнай — всіх героїв відгадай” (філія №13), казкова парасолька “Спробуй казку відгадати” (ДФ№1).

7 травня, коли буяє весна, наше місто святкує своє День народження. Під час святкування Дня міста звучали вітальні промови офіційних осіб, проводилися  концерти, а також конкурси та інші розваги. Тут було цікаво всім: як дорослим, так і дітям. Бібліотеки міста також долучилися до святкування: виставка-панорама “Місто легенд. Світле юності місто” (ДФ№1), ретро-погляд “Івано-Франківськ у плині часу” (бібліотека-філія №7), поетичний подіум “Тобі, рідне місто, натхнення й талант…” (абонемент ЦБ), краєзнавча панорама “Перед красою свого краю, я низько голову схиляю” (бібліотека-філія №8), літературна вітальня “На мапі місто є Франкове” (краєзнавчий відділ ЦБ), краєзнавчий мікс “Відкрий для себе рідне місто” (бібліотека-філія №6).

 12 травня в Україні відзначають одну із найсвітліших дат в календарі – День матері. І хоча свято не є державним (додаткового вихідного у понеділок не передбачається), за останні роки все більше українців планують цей день заздалегідь, намагаючись привітати найріднішу людину по-особливому, не так, як в інші дні року: майстер-клас “Відкритки своїми руками” (бібліотека-філія №4), поетичний серпантин “Усе починається з мами” (бібліотека-філія №8), народознавча виставка “А мати вишивала рушники думками й українськими піснями…” (абонемент ЦБ), буклет “Розмальовки для найдорожчих” (бібліотека-філія №14).

15 травня відзначається Міжнародний день сім’ї. Жодна нація, жодне цивілізоване суспільство не обходилися і не зможуть обійтися без сім’ї. Сім’я – це основа основ і для кожної людини і для кожної держави. В нашій державі теж споконвічно складалися традиції, спрямовані на зміцнення сімейних, родинних зв’язків, відповідальності батьків за виховання дітей. Адже буде жити сім’я – буде жити й процвітати Україна! В бібліотеці-філії №5  проведено відкритий мікрофон “Спільне читання — це наша найміцніша сімейна традиція”.

Україна є частиною Європи. Європа – це велика міцна родина, об’єднання прогресивних, демократичних держав. Європейці поєднані спільною ідеєю процвітання та миру. У травневі дні все європейське співтовариство відзначає День Європи. Цей день став символом нового початку, вільного та успішного шляху: конструктивний діалог “Європейські стандарти прав людини в Україні” (читальний зал ЦБ), мультимедійна презентація “Все про ЄС” (бібліотека-філія №14), країнознавчо-віртуальний маршрут “Україна-Європа: відкриті обрії” (бібліотека-філія №7), євроасорті “На глобусі — Європа” (абонемент ЦБ), гра-подорож “Бібліотур в Європу” (бібліотека-філія №1).

 День Героїв – це день пам’яті усіх українців, що присвятили своє життя нашій з вами свободі, тих, хто боровся і захищав Україну. Свято покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. Для широкого кола користувачів було проведено такі заходи: бібліоекспрес “Вросли ми серцем в тебе, Україно!” (краєзнавчий відділ ЦБ), історичний екскурс “Герої поруч з нами” (бібліотека-філія №3), патріотична година “Вічна слава безсмертю хоробрих” (бібліотека-філія №8).

Тисячі школярів вже найближчим часом зроблять один з найважливіших кроків у своєму житті – виберуть майбутню спеціальність. Вибираючи спеціальність, майбутній абітурієнт повинен визначити свої інтереси, здібності і особливості. При цьому важливо, щоб інтереси були стійкими, тобто не змінилися з часом. Бібліотеками міста проводилися заходи, мета яких — зацікавлення їх в професійному самовизначенні: виставка-порада “Зроби свій вибір” (краєзнавчий відділ ЦБ), бібліофреш “Хай кожен вибере свій шлях” (бібліотека-філія №2), інформ-дайджест “Кроки до життєвого успіху” (бібліотека-філія №6), прес-досьє “Правильний вибір професії — важливий крок у житті” (бібліотека-філія №4), бібліотечна діагностика “Твої життєві плани та професійне самовизначення” (бібліотека-філія №1).

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No Tobacco Day), який сьогодні входить в систему всесвітніх і міжнародних днів ООН. Щороку,  відзначаючи цей День, привертається увага до небезпек для здоров’я, пов’язаних із вживанням тютюну. Профілактиці шкідливих звичок сприяли наступні заходи: акція-застереження “Нікотинова залежність — серйозна небезпека для здоров’я: куріння чи здоров’я — обирайте самі” (абонемент ЦБ), експрес-виставка “Звичка, яка вбиває” (бібліотека-філія №9), виставка-сигнал “Молодь в оманливому світі спокус” (бібліотека-філія №13), бесіда-попередження “Я проти паління!” (бібліотека-філія №12), інформ-шок “Чим шкідливе куріння” (бібліотека-філія №3), хвилинка на роздуми “Пачка цигарок — на той світ квиток” (бібліотека-філія №10).

Протягом літніх місяців в  парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка та в мікрорайонах міста бібліотеки проводили масові заходи в рамках  фестивальної програми “Мелодії парку”, “Каскад-Фест”, “Пасічна-Фест”, “Опришівці-Фест”, “Купальська ніч” (філії № 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 14, ЦДБ, ДФ №1, абонемент ЦБ). 

Літо – прекрасна пора для здійснення своїх задумів та планів. Можна мріяти, відкривати, пізнавати, подорожувати. Хтось відпочиває у селі у бабусі, хтось подорожує Європою, а хтось із захопленням проводить час у  бібліотеці. Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей. Захист дитинства у цілому світі – це місія добра, любові і честі. Заради майбутнього ми живемо і прагнемо, щоб наші діти росли здоровими та щасливими, прославляли свої родини і рідний край. 1 червня бібліотеки міста створювали дітям настрій, запрошуючи на різноманітні розваги. Бібліотекарі спілкувалися в цей день з дітьми міста на декількох локаціях. Літні канікули надають дітям безліч вільного часу для відпочинку і розвитку. Літо – час ігор, розваг, свободи у виборі занять, поповнення витрачених сил, відновлення здоров’я. Літо – це найкраща пора, коли діти мають чудову нагоду поринути у світ літератури, познайомитися з творчістю нових для них письменників, відкрити нових героїв, пізнати світ за допомогою книги та отримати насолоду від читання. Зробити відпочинок дітей активним, пізнавальним, пам’ятним, наповненим яскравими враженнями і гарним настроєм ставлять за мету бібліотеки МЦБС.

В рамках проекту “Літо+” активно відбулися заходи, а саме: бібліовояж “Діти. Мир. Книга” (бібліотека-філія №8), розважальна програма “Привіт, сонце! Привіт, літо!” (ЦДБ), конкурс малюнків на асфальті “Веселкові барви дитинства” (бібліотека-філія №3), правовий майданчик “Право на дитинство” (бібліотека-філія №14), флешмоб “Дітям — радість, дітям — сонце, дітям — мир і доброта” (бібліотека-філія №1), літні читання “Канікули, канікули, весела пора” (бібліотека-філія №9), літературно-ігрове свято “Веселі нотки дитинства” (ДФ№1), бібліотечний квест “Ми до тебе, казко, в гості завітали” (філія №13), бібліопосиденьки “Літо, книга і я — друзі” (філія №9), конверт цікавих запитань “Азбука корисної їжі” (філія №14), бібліокафе “Відкриває двері казка” (філія №12), пізнавально-розважальна гра “Бібліотека під парасолькою” (філія №3), бібліокросинг “По стежинках книжкового літа” (філія №1).

Відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища розраховане на те, щоб залучити якомога більше людей до охорони навколишнього середовища, дати народам світу можливість активно сприяти збалансованому й справедливому розвитку, розумінню того, що основною рушійною силою у зміні підходів до природоохоронних питань є громади та громадяни, а також роз’яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було безпечніше й благополучне майбутнє. В бібліотеках відбулися такі заходи: екологічний калейдоскоп “Як природу зберегти” (бібліотека-філія №14), екологічний репортаж “Зупинімось — останній шанс: ця планета не тільки для нас” (бібліотека-філія №13), екологічний бумеранг “Захищаючи життя природи, ти продовжуєш своє” (бібліотека-філія №2), екологічний круїз “Наш світ живий і розмаїтий, довкілля наше чарівне” (бібліотека-філія №6).

Щорічно, підтримавши ініціативу молодіжних об’єднань і організацій, в останню неділю червня Україна відзначає День молоді. У 2019 році це – 30 червня. День молоді – це справжнє свято творчості й натхнення, енергії і запалу, пізнання і самоствердження. Адже юність – це час пошуків, відкриттів, реалізації найсміливіших планів.
Саме молодь, сьогоднішні учні, студенти, молоді працівники, підприємці, науковці, сьогодні визначають шляхи розвитку України – від Революції гідності, захисту Батьківщини до утвердження європейських цінностей і норм життя. В бібліотеках міста пройшло ряд заходів: година корисної інформації “Обираємо професію” (бібліотека-філія №12), бліц-інформ “Почніть з простого і змінюйте світ!” (бібліотека-філія №5), виставка творчості обдарованої молоді “Молоді крила творчості” (абонемент ЦБ).

26 червня — це Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу. Єдиний спосіб протистояти наркоманії — сильна і гнучка система профілактики поширення наркоманії та соціальної реабілітації людей, що вживали наркотики: викладка-застереження “Наркоманія: профілактика і подолання” (бібліотека-філія №6), година-застереження “Наркоманія — небезпека для молоді” (бібліотека-філія №9), актуальний діалог “У твоєму житті немає місця наркотикам. Живи!” (абонемент ЦБ). 

День Конституції – не просто свято нормативного акту, а день, коли було затверджено права і свободи громадян України. Конституція — це дуже важливий документ державного значення. Конституція України — це Основний Закон України; положення, викладені в Конституції, регламентують основні правила суспільних відносин у межах держави, роботу всіх органів влади й суспільних організацій, визначає трудове право тощо: просвітницька поличка “Права і закон у твоєму житті” (бібліотека-філія №13), інформаційно-тематичний кейс “Конституція — Основний Закон Незалежної України” (бібліотека-філія №7), історичний хроноскоп “Історія Української конституції від Пилипа Орлика до сьогодення” (бібліотека-філія №3), експрес-інформація “Свої права добре знай, та й  права інших поважай” (ДФ№1), ай-стоппер “Я — українець і маю право любити землю горду і величаву” (бібліотека-філія №8), правознавча вікторина “Гарант прав та свобод” (бібліотека-філія №1).

Коли духмяне українське літо в самому розпалі, з квітчастими вінками і яскравими вогнищами – приходить свято Івана Купала. Це свято молоді, свято сонця, свято землі, води і вогню, свято чаклування на кращу долю, свято духів давнього роду нашого.  Це час найкоротших ночей і найдовших днів, коли життєві сили природи досягають свого апогею, а за народними повір’ями, трави і квіти набирають найбільшої сили. Це свято міцно в побуті народу тримається і передається із року в рік, із роду і до роду: народознавчий калейдоскоп “Жива вода Купальської ночі” (абонемент ЦБ), етно-подорож “Свято вогню і купання” (філія №6), народознавча веселка “Ой на Івана, ой на Купала…” (філія №12), природниче асорті “Рослини дивовижної сили” (філія №7).

27 липня — День визволення Івано-Франківщини від фашистської окупації.  75 років минуло від тих страшних днів війни і наш теперішній обов’язок — завжди пам’ятати про тих, хто загинув тоді за нас, за наше майбутнє та турбуватись про живих ветеранів — ми у вічному боргу перед ними. 24 липня в краєзнавчому відділі ЦБ було організовано виставку-календар “Полум’я пам’яті в наших серцях”

  В історію українського народу Українські Січові Стрільці вписали нев’янучої слави сторінки. 6 серпня виповнюється 105 років від дня заснування Легіону УСС: історичний муз-lend “Стрілець без пісні — як риба без води” (філія №5), година актуальної публікації “Українські Січові Стрільці в Українському державотворенні” (абонемент ЦБ).

Щороку 23 серпня в Україні відзначається День Державного Прапора України: урок державності “Наш стяг у золоті й блакиті” (філія №9), літературна скарбничка “Державні символи України” (філія №13), інформаційне повідомлення “Державний прапор України, як символ миру і добра” (ДФ№1).

24 серпня – День Незалежності України, який широко відзначається по всій країні. Це день, коли вшановують пам’ять героїв минулого України, тих, хто воював та помер, щоб забезпечити країні таку жадану ними незалежність: майстер-клас “Виготовлення карти України” (філія №3), поетичний альбом “Коли ти вже воскресла, Україно, то вознесися духом, вознесись” (філія №5), історичний круїз “Ми вдячні Богові та долі за гарне свято — свято волі” (ЦДБ), книжково-ілюстративна виставка “Моя Україна — велика країна, весь світ для мене вона” (філія №3), фут-квест “Моя маленька Незалежність” (філія №8).

  Іван Франко – справжній титан праці, який жив і творив в ім’я свого народу. День народження Івана Франка бібліотеки міста традиційно відзначають різноманітними заходами: літературна вікторина “Франкова криниця” (філія №3), літературний калейдоскоп “Поет національної гідності” (філія №2), літературна вітальня “Іван Франко — будитель національної ідеї” (краєзнавчий відділ ЦБ), заочна подорож “Станіславівські адреси Івана Франка” (філія №7), голосні читання “Читаємо твори безсмертного “Каменяра” (філія №4), поетична хвилинка “Несе Франко нащадкам хліб щоденний, несе у серці вистражданий вірш” (філія №13).

День знань —  свято, яке одночасно є і загальним для всіх, і особистим для кожного. Вже традиційно бібліотеки МЦБС включаються в підготовку і проведення свята першого дзвоника: поради для розумних “Крок до знань” (філія №14), урок знань “Зустрічай нас, школо, вересневим святом” (філія №1), флеш-бук “Ключик до країни знань” (філія №4), виставка-порада “Знання нам відкриває стежку у майбуття”(філія №6).

Всесвітній день туризму – свято, що відзначається щорічно 27 вересня з метою популяризації туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв’язків між народами різних країн. Туризм виник порівняно недавно – на початку минулого століття. Дуже швидко він став неймовірно популярним, і ця популярність продовжує зростати. По всьому світу відкриваються фірми і з’являються компанії, які займаються організацією різноманітних поїздок в різні країни. Традиційно у день туризму відбуваються різні заходи, проходять презентації: прес-візит “Весь світ без кордонів” (філія №4), туристичний дайджест “Відкриваємо світ — презентуємо Україну!” (читальний зал ЦБ), виставка-мандрівка “У центрі Європи — у серці Карпат” (філія №1), віртуальна екскурсія “Як ви не бачили Карпат, то ви не бачили України” (ДФ№1), віртуальна подорож “Туристичні перли Прикарпаття” (філія №6), краєзнавче асорті “Цікаві місця Івано-Франківщини” (філія №7), інтернет-подорож “Під вітрилами мандрів” (філія №2).

Сучасна бібліотека – це не просто книгозбірня, а відкритий кожному безмежний інформаційний світ; це храм духовності, до якого завжди можна прийти не тільки в пошуках істини, а й за розрадою, прагненням досягти душевної рівноваги. Для більшості людей бібліотеки – це частина їхнього життя. Тому 30 вересня – це свято всіх причетних до закладів культури і освіти, для всіх, хто любить книгу і хто присвятив своє життя подвижницькій праці на ниві просвіти: промо-акція “Стань на день бібліотекарем” (філія №8), бібліоінформина “Цей дивний світ бібліотеки” (філія №6), рольова гра “Приміряй професію бібліотекар” (абонемент ЦБ), професійний практикум “Бібліотечні технології у світі” (філія №5), бібліотечне дозвілля “Дім, де живуть книги” (ДФ№1).

Другий місяць осені починається з особливої дати. 1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН. А в Україні це також і День ветерана. Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь. 1 жовтня традиційно бібліотеки вшановують своїх користувачів – людей похилого віку, ветеранів праці: інтернет-навчання “У всесвітній мережі — всі покоління” (філія №4), урок доброти “У срібнім сяйві прожитих років” (філія №6), день шани та вдячності “Високолітні обрії життя” (читальний зал ЦБ), зустріч-вшанування “Осінній бал наших років” (філія №2), бібліотечні посиденьки “У нас літа завжди молоді” (філія №8).

1 жовтня на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) проведено День відкритих дверей Поважайте мудрість сивочолу…”. Бібліотекарі підготували для своїх користувачів літнього віку, які завітали цього дня до бібліотеки невеличкі сюрпризи. Гілочка осінньої хризантеми, чи троянда, разом із солодощами подаровані бібліотекарем – приємно дивували відвідувачів. У декого навіть сльози набігали. Щира розмова, увага, допомога при виборі книги – розчулювали… І хоча це все є завжди, цього дня здавалося особливим, бо ж їх привітали…

Не забули цього дня і тих, хто не може самотужки дістатися до бібліотеки, а користується послугою книгоношення “Домашній абонемент”. Уже не один рік поспіль, протягом року, бібліотекарі відвідують багатолітню користувачку бібліотеки п. Надію Сороку (1935р.н.). От і цього разу п. Надя була особливо вдячна за візит, оскільки за станом здоров’я уже давно не виходить з дому і дуже зраділа красивій жовтій трояндочці та спілкуванню. Надія Сорока багато читає, замовляє книги із книжкових магазинів, а після прочитання дарує друзям, сусідам, знайомим та любій бібліотеці чим активно долучається до поповнення фонду. Ольга Кирста, яка цього разу завітала до пенсіонерки, досконало вивчила смак читачки, її характер, завжди вміє уважно вислухати та порадити. Від цього самотня жінка у захваті і завжди говорить, що їй пощастило жити в районі обслуговування бібліотеки.

Вона щиро запрошує посидіти з нею, щось розповісти, обговорити літературні новинки, поговорити про життєві обставини і почути слова підтримки.

Тож не забуваймо про головне – літнім людям найбільш потрібна наша увага, а інколи й терпіння. Робімо добро і воно точно когось зробить щасливим.

Осінь – лагідна, затишна, загадкова, ошатна, пряна, меланхолійна… Осінь – завжди прекрасна. Хоч розлучатися з літом завжди трохи сумно, особливо, якщо за вікном – холодні вітри, затяжні дощі. Але у кожної пори року є своя романтика, головне її зрозуміти.Щоб осінь ще довго тішила нас своїми чудовими барвами у сірі дощові будні, бібліотекарі підготували для користувачів ряд майстер-класів: “Майстриня-осінь надихає” (ДФ№1), “Яскраві візерунки падолисту” (філія №2), “Композиція “Осіння акварель” (філія №3), година корисних порад “Дари осені” (філія №12), виставка-рекомендація “Осінь — час читання” (філія №3).

2 жовтня бібліотека-філія №1 по роботі з дітьми (вул. Мазепи,11А) провела майстер-клас “Майстриня-осінь надихає” з людьми “золотого віку” у відпочинковому комплексі “Лімниця”. Присутні із завзяттям взялися до праці. Вони творчо підходили до роботи і створювали справжні шедеври.

Працюючи, слухали вірші про осінь, а також розповідь про те, як люблять осінь в Японії та Кореї. В Японії багато хто вирушає на “пошук осінніх барв” – японці спеціально подорожують, щоб помилуватися барвами осені. Багато корейців їдуть в гори і отримують нагороду – незабутні пейзажі. Вони спостерігають, як з ранкової імли виринають вершини гранітних скель, оздоблених багряним намистом з буків і кленів.

Майстер-клас надихнув людей “золотого віку” на творчість. Вони сказали, що і далі будуть виготовляти поробки не тільки з кленових листочків, але й з інших дарів осені.

  День захисника – це нове українське свято, яке відзначається 14 жовтня. День захисника присвячений пошані до минулих і нинішніх військових героїв України, які боролися за її свободу. Бібліотеки   МЦБС провели ряд заходів: козацькі забави “Хай живе козацька слава, хай живе козацький дух” (філія №1), подорож у світ мужності “Нумо, хлопці” (ДФ№1), історична вікторина “Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра” (філія №13), правове ток-шоу “Життя після війни: права учасників АТО та ООС в Україні” (читальний зал ЦБ), історичний часопис “Від козаків до кіборгів” (філія №6), екскурс в історію “Борцям за волю, наш уклін” (філія №7).

14 жовтня – дата, яка щорічно переповнює гордістю та хвилюваннями серця мільйонів громадян України. В цей день ми святкуємо:

  • Свято Покрови Пресвятої Богородиці; 
  • День Українського Козацтва; 
  • Річницю створення УПА (1942 р.); 
  • День Захисника України. 

Відзначаючи такі величні свята нашого народу, працівники краєзнавчого відділу ЦБ та AБІС (відділ інформаційно-аналітичного забезпечення) 9 жовтня провели історичну годину “Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра відпочинковому таборі “Лімниця”.

Завідувач краєзнавчого відділу Паркулаб Г. ознайомила відпочиваючих людей “золотого віку” з кожним святом зокрема. Розповіла про реальні історії, які лягли в основу фільму “Жива” та повстанської пісні “Ой там три браття з Прикарпаття…”; презентувала творчість сучасних українських письменників, які описують героїчну сторінку бійців УПА (Н. Фіалко “Дві обручки”, А. Кокотюха “Червоний”, Р. Іваничук “Вогнені стовпи”) пригадала всім й події Революції Гідності та АТО /ООС.

Бібліотекар І-ї категорії відділу АБІС Ляхович М. підготувала присутнім світлини козацької церкви Покрови Пресвятої Богородиці та ікону Покрови, трейлер на фільм “Жива”, світлини трьох братів, які оспівані у пісні, а також відео: “Небесна Сотня поіменно. Пам’яті Героїв”, “Нас нікому не зламати ми Українці. Майдан 2013 р.”. На завершення присутні помолились за душі Героїв України, а також заспівали Державний Гімн. 

10 жовтня  в приміщенні читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) відбулося правове ток-шоу «Життя після війни: права учасників АТО та ООС в Україні», в рамках засідання молодіжного правового дискусійного клубу «Діалог». Захід був присвячений Дню захисника України з метою виховання почуття патріотизму, національної гідності, мужності, національної свідомості та гордості за свою Батьківщину, до історичного минулого своєї держави, шанобливого ставлення до українських воїнів-захисників України, добровольців та волонтерів, які боронять українські землі як на Сході, так і в тилу.

Основна аудиторія засідання клубу «Діалог» молодь – студенти 1-го курсу кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Івано-Франківського  ПНУ імені В. Стефаника .

Для обговорення даної теми на засідання запрошені фахівці:

– начальник відділу правової роботи, правової освіти Головного територіального управління юстиції Івано-Франківській області Левкун Ярослав Антонович.

– представники Департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради – начальник відділу персоніфікованого обліку – Проців Наталія Зиновіївна та головний спеціаліст відділу по зв’язках з громадськістю інформаційного центру для учасників АТО та ООС – Яцура Наталія Богданівна.

– добровольці, справжні патріоти нашої держави, які відстоюють незалежність країни не тільки за статтями, правами та обов’язками Конституції України, а й за покликом душі, відданості, любові до своєї Батьківщини учасники антитерористичної операції – Кучарик Володимир Петрович і Данилюк Михайло Ярославович.

«На нашому заході ми хочемо звернути увагу на проблему соціальної адаптації, реалізацію та захист прав учасників АТО та ООН, членів їх сімей та постраждалих в наслідок зазначеної операції. Українське законодавство містить чимало актів, якими в різній мірі передбачено пільги для учасників бойових дій та шляхи їх вирішення. Центральне місце серед нормативних актів у цій сфері займає Закони України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими нормативними актами. …, – так розпочала свій діалог керівник клубу Майя Шегда.

Особливою кульмінацією заходу стали виступи військовослужбовців Кучарика Володимира Петровича та Данилюка Михайла Ярославовича, небагатослівні, але відверті й конструктивні. Вони з готовністю відповідали на питання учасників заходу.

Ярослав Антонович Левкун зауважив : – «Безперечно кожний має знати свої права і свободи, вміти користуватися ними. В разі порушення прав захисників України, необхідно знати контактні гарячі лінії, контактні центри допомоги учасникам АТО, порядок звернення для захисту своїх прав, спираючись на нормативно-правові документи, законодавчі акти, згідно Конституції України».

Представники Департаменту соціальної політики змістовно прокоментували пакет соціальних гарантій та пільги учасників АТО та ООС в Україні, наводили яскраві ілюстрації конкретних епізодів. Відмітили, що особливо актуальним і гострим залишається питання забезпечення житлом військовослужбовців та коротко проінформували про шляхи його вирішення.

До заходу бібліотекар читального залу Майя Шегда підготувала мультимедійний супровід «Пливе кача», «В той день, коли закінчиться війна». Оформлена тематична виставка «Життя після війни».

25 жовтня 2019 року в читальному залі ЦБ відбувся тематичний семінар “Бібліотека: сьогодення і майбутнє”. В семінарі взяли участь працівники бібліотечних систем м. Тернополя (директор Світлана Козелко) та м. Івано-Франківська (директор Ганна Медвідь). Також на семінар завітали заступник міського голови Олександр Левицький та директор Департаменту культури Івано-Франківської міської ради Надія Загурська. Згідно програми семінару відбулися презентації бібліотечних систем, обговорення, формулювання потреб та шляхів їх вирішення, підбиття підсумків та екскурсія до бібліотеки-філії №1 по роботі з дітьми. Семінар тривав впродовж дня і завершився екскурсією центральною частиною міста Івано-Франківська.

Розпад Австро-Угорської монархії відкрив шлях до незалежності її народів. Галичина від початку стала ареною суперництва українського та польського національно-визвольних рухів. Права на неї заявили одночасно Українська національна рада та Польська ліквідаційна комісія. Змагання за першість у Львові виграли українці, які швидко і рішуче встановили контроль над краєм. Ці події увійшли в історію як Листопадовий чин. Бібліотеки міста долучилися до святкування Дня державності на західноукраїнських землях: експрес-інформація “ЗУНР — наша слава і гордість” (ДФ№1), виставка-досьє “ЗУНР — провісниця держави України” (філія №2), караван історії “Івано-Франківськ — столиця ЗУНР” (філія №7), історичний час “Вона — наш витвір, наша мрія, Соборна, вільна Україна” (філія №8).

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. До Дня української писемності та мови в бібліотеках системи проводяться святкові заходи, зокрема, поетична веб-карусель “Барвінкове розмаїття, мови рідної суцвіття” (філія №13), квест-подорож “Мовна країна” (філія №14), бібліокешинг “Діалекти — мова загадкова” (філія №5), вікторина “Океаном рідної мови” (філія №4).

15 листопада світова спільнота відзначає Міжнародний день відмови від куріння. Метою Дня відмови від паління є активні дії по сприянню у зниженні поширення шкідливої тютюнової залежності. Широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця і оточуючих його людей здатне позитивно вплинути на самосвідомість безлічі курців. До Дня відмови від паління поведено діалог-проблему “Стоп курінню: дихай вільно” (абонемент ЦБ),  

16 листопада відзначається дуже незвичайне, але дуже важливе для людства свято — Міжнародний день толерантності. Це відбувається у зв’язку з тим, що 16 листопада 1995 року організація ЮНЕСКО затвердила офіційний текст «Декларації принципів толерантності», тому члени ООН вирішили заснувати таке свято. До нього приурочуються всілякі заходи, які проводяться зазвичай у навчальних закладах та громадських організаціях: діалоговий майданчик “Толерантність у середовищі підлітків” (філія №8), бесіда-діалог “Толерантність — шлях до миру” (філія №6).

Значення для патріотичного виховання в бібліотеках міста мають відзначення 21 листопада Дня Гідності та Свободи. Свято приурочене до річниці двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року. Пам’ятну дату ввели, щоб донести до сучасних і майбутніх поколінь об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також для вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору: бліц-інформація “Зима, що нас змінила” (ДФ№1), день скорботи “Подія історичної ваги” (філія №2), поетична година “Моя країна не стане на коліна” (філія №8), патріотичний екскурс “Революція Гідності, охрещена кров’ю” (філія №1), хвилинка громадянської свідомості “Україна — країна гідності і свободи” (філія №7).

Заходи до Дня пам’яті жертв голодоморів пройдуть по всій Україні та у багатьох країнах світу. На території України буде приспущено Державний прапор та обмежено проведення заходів розважального характеру. О 16:00 в кожній домівці й установі українці запалять свічки пам’яті та приєднаються до загальнонаціональної хвилини мовчання. Цілий комплекс заходів пройшов на відзначення пам’яті жертв Голодомору в Україні: бліц-опитування “Що ти знаєш про голодомор” (ЦДБ), літературний реквієм “Не вмер наш народ, хай не втратиться й пам’ять!” (філія №5), вечір-реквієм “Не погасне біль голодомору. І наша пам’ять не помре” (філія №9), лінійка пам’яті “Голоні очі дивляться у вічність” (філія №13), година історичної пам’яті “Голодомор — невиплакані сльози України” (філія №12).

У Всесвітній день боротьби зі СНІДом, всі міжнародні та місцеві організації докладають максимум зусиль, щоб підвищити глобальну поінформованість щодо ВІЛ/СНІДУ, продемонструвати міжнародну солідарність у зусиллях, спрямованих на зменшення тягаря цього захворювання, а також привернути увагу до вирішення проблеми ВІЛ/СНІДу. Бібліотечні працівники провели цілий ряд заходів, спрямованих на популяризацію літератури по боротьбі зі СНІДом: інформаційні діалоги “СНІД. Фактори ризику” (філія №14), бесіда-застереження “ВІЛ/СНІД: подумай про майбутнє — обери життя” (філія №1), листок-сигнал “Чи можна вберегтись від СНІДу?” (філія №6), хвилина корисної інформації “Що ми знаємо про СНІД?”(філія №3), відверта розмова “Червону стрічку носять не байдужі” (абонемент ЦБ), день інформації “Що треба знати про СНІД, щоб вберегти себе і рідних” (філія №8).

14 грудня, відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Свято встановлено в Україні з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В цей день ми вшанували всіх тих, хто ціною власного здоров’я й життя захистили Україну й увесь світ від наслідків Чорнобильської катастрофи: година пам’яті “Овіяний вічністю, мужністю кожний їх крок…” (читальний зал ЦБ), вечір-спогад “Вони були першими…” (філія №9).

День прав людини — міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році. День захисту прав людини бібліотеки системи відзначили низкою тематичних заходів: правова валіза “Подорож у країну прав” (філія №13), правова п’ятихвилинка “Маленьким громадянам — великі права” (філія №1), інтерактивне опитування “День прав людини” (філія №4), правовий інформ-реліз “Є обов’язки у тебе, їх виконувати треба” (філія №6), інтелект-шоу “Твоє життя — твої права” (філія №8), виставка-навігатор “Права споживачів: Закон гарантує” (читальний зал ЦБ), правовий лікбез “Молодь у правовому колі: незнання закону не звільняє від відповідальності…” (абонемент ЦБ).

Закінчили рік бібліотекарі циклом новорічних заходів до Миколая,  відзначення Нового року в Україні: літературно-розважальні сумерки в бібліотеці “Свято мрій і надій” (абонемент ЦБ), читання по колу “Святий Миколай іде — Різдво веде” (філія №12), гра-секрет “Святий отче Миколай, мою хату не минай” (ЦДБ), пінавальні посиденьки “Із неба в український край йде зимовий Миколай” (філія №8), виставка-вікторина “Стелить сніг у даль безкраю шлях Святому Миколаю” (філія №13), майстер-класи “Майстерка Діда Мороза” (філія №13), “Ой щедрик, щедрик, вже приходить Новий Рік” (ДФ№1), “Новорічні прикраси з природніх матеріалів” (філія №1), “Святкові листівки до Різдва” (філія №3).

Звіт про довідково-бібліографічну роботу МЦБС

Протягом звітнього періоду 2019 р. бібліографом ЦМБ виконано близько 400 усних бібліографічних довідок, які  були зареєстровані у «Зошиті виконаних бібліографічних довідок». Підготовлено та видано 1 випуск інформаційного бюлетеня «Нові книги, які надійшли у фонди ЦБС»  та запропоновано увазі користувачів та бібліотечних працівників. Постійно діюча тематична виставка «Центр правової інформації» поповнена новою літературою. Бібліограф підібрала нові матеріалами з періодичних видань для книжкових виставок, що представлені у читальному залі ЦМБ.

Складено координаційний план інформаційної роботи бібліотек ЦБС. 

Було підготовлено виставку журналу «Слово і час».

Абонентам інформації було підготовлено та надіслано бібліографічні списки до таких тем:

  • Молодь: проблеми і судження;
  • Педагогіка. Педагогічні науки;
  • Інноваційні технології у роботі практичного психолога;
  • Дошкільна освіта: традиції та інновації.

В межах роботи Центру правової інформації поповнено новими матеріалами папки-досьє :

  •     Україна – ЄС;
  •     Україна – НАТО;   
  •     Житлово-комунальні субсидії;
  •     Об’єднані територіальні громади;
  •     Міжнародна підтримка України;
  • Соціальний захист населення;
  • Пільги ветеранам, інвалідам, чорнобильцям;
  • Пенсійне забезпечення громадян;
  • Волонтерство – рух небайдужих;
  • Навчальні заклади міста (ярмарки професій, служба зайнятості);
  • Надзвичайні ситуації;
  • Соціальний захист учасників АТО та їх сімей;
  • Соціальний захист переселенців зі Сходу України.

Підібрано та надіслано абонентам інформацію до таких тем:

  • Нове у періодиці з питань місцевого самоврядування;
  • Економічний розвиток регіону. Підприємницька діяльність;
  • Місцеві фінанси: бюджет, податки, збори;
  • Екологічні проблеми краю;
  • Культура і мистецтво краю;
  • Освіта та профорієнтація краю;
  • Новини молодіжного життя та проблеми молоді;
  • Туризм – пріоритетна галузь Прикарпаття.

Підготовлено: рекомендаційний бібліографічний список «День соборності як свідчення української державності», рекомендаційний вебліографічний огляд «Плекаємо громадянина змалку», бібліопрес «Періодичні видання з педагогіки» та бібліодайджест «Туристичними шляхами України». Складено рекомендаційний бібліографічний список «Екологічні наслідки війни на Сході України».  Проведено День періодики «Тенденції інноваційного розвитку педагогіки школи». На запити користувачів бібліотеки було виконано письмові бібліографічні довідки:

  • «Просвіті» – 150 років;
  • Володимир Івасюк – символ непокори України.
  • Екологічна політика України та цілі Сталого розвитку;
  • Потенціал та перспективи зовнішньої співпраці України з    Китаєм. 

Складена попереджувальна бібліографічна довідка «Дивосвіт Поетового слова»  (до 75-річчя від дня народження С. Пушика), попереджувальна довідка «Міжнародний день захиту дитини».

Значне місце у довідково-бібліографічній роботі ЦМБ займає популяризація бібліотечно-бібліографічних знань. Постійно надаються консультації користувачам щодо роботи з систематичною картотекою статей, пошуку необхідної літератури за допомогою довідкових  посібників. В міру надходження читацьких запитів бібліографом надавалася допомога у складанні користувачами списків використаної літератури до рефератів, контрольних та курсових робіт. Читачів ознайомлено із довідково-бібліографічними покажчиками до запитуваних тем, бібліографічними посібниками, які надсилає до фондів ЦБС  Івано-Франківська ДОУНБ ім. І.Франка.

Продожується робота з переходу довідково-бібліографічного апарату на УДК. До СКС  щоденно розписувалися та вливалися статті з періодичних видань. У систематичній картотеці статей було виділено актуальні рубрики:

 – 100-річчя від дня злуки УНР та ЗУНР;

 – 110 років від дня народження С. Бандери;  

 –  75 років від дня народження С. Пушика;

 –  90 років від дня народження Д. Павличка;

 –  200 років від дня народження П. Куліша.

Проводиться систематична бібліографічна робота над введенням матеріалів з періодичних видань у систему ІРБІС. 

Бібліограф ЦМБ постійно працює з картотекою реєстрації періодичних видань, картотекою «Письменники – лауреати літературних премій», картотекою віршів. На допомогу роботі «Центру правової інформації» систематично поповнювалася новими матеріалами картотека  «Влада інформує». 

Бібліограф надавав методичну допомогу у веденні СКС бібліотекам-філіям № 1, 2, 4, 8, 12, 13, краєзнавчий відділ ЦБ. В міру надходження запитів була надана допомога у виконанні складних бібліографічних довідок працівникам бібліотек міської ЦБС.

Звітність роботи відділу інформаційно-аналітичного забезпечення та обслуговування АБІС 

Робота з популяризації МЦБС

Щоденне оновлення інформації на сайті бібліотечної системи, в соціальних мережах Facebook, Instagram та месенджері Telegram. 

Створення буклетів, афіш, флаєрів для друку та розміщення на сторінках соціальних мереж МЦБС.

Підготовка презентації-доповіді “Звіт та пропозиції відділу АБІС” для наради.

Популяризація бібліотечних послуг, а особливо книг з доповненою реальністю, на радіоефірі UA: Карпати.

Отримали для бібліотек Івано-Франківської МЦБС комікс “Троє проти Зла”, який автор передав безкоштовно (вартість однієї книги 150 грн., отримали в подарунок 20 примірників). 

Монтаж відео та розміщення його на популярному відеохостингу YouTube та поширення їх на офіційних сторінках МЦБС у соціальних мережах:

  • Віртуальна мандрівка до дня народження Леоніда Каденюка
  • Година корисних порад “Фруктотерапія”
  • “Вічність нашої мови в Шевченковім слові”
  • День читання: акція “Березень. Читають всі!”
  • Бібліотечне бієнале “Модні фішки сучасної книжки”
  • Всеукраїнський конкурс “Книгоманія 2019”
  • “Сторінками Книгоманії”
  • Промо-відео “Шукаєш – натхнення – читай!”
  • Натхненна природою “Дивовижний живопис Любов Оробець, підопічної Погонянського інтернату”
  • Ірина Тарновецька-Мороз
  • День вишиванки. Івано-Франківська МЦБС
  • Презентація книги “Хто росте у парку”
  • Розважально-ігрова програма “Привіт, сонце! Привіт, літо!”.
  • Екофото-дефіле Мар’яни Сурмачевської “Природа – дзеркало душі людини”
  • Бібліопікнік у стилі мумі-тролів “Смакуй з насолодою”
  • Природничий калейдоскоп з використанням віртуальної реальності “Володарі морів та океанів”
  • Сім’я на полотнах видатних майстрів пензля
  • БАМ-Фест
  • Пізнавально-розважальна програма “Бібліопарасольки”

Допомога в організації заходу “Тиха вечірка”. Захід відбувся за підтримки молодіжної бібліотечної асоціації та одночасно в більше ніж 20 містах України.

Підвищення кваліфікації

Гашевський Тарас отримав свідоцтво від Міністерства молоді та спорту України, Державного інституту сімейної та молодіжної політики про те, що він пройшов Базовий тренінг Програми “Молодіжний працівник” – 2019. Під час навчання (24 навч.год.) опрацював такі модулі:

  • Молодіжна політика і молодіжна робота.
  • Громада і молодіжна робота в громаді.
  • Компетенції молодіжного працівника.

Ляхович М.М. та Гашевський Т.Д. отримали сертифікати, що підтверджують успішне проходження 5 раундів складного рівня Євровікторини – 2019 від Представництва ЄС в Україні. 

Технічне забезпечення

Оновлення локалізації, веб-плагінів, шаблону теми в системі керування сайтом.

Оновлення вбудованого програмного забезпечення маршрутизаторів в бібліотеках МБЦС.

Налаштування програмного забезпечення для віддаленого керування.

Переклад програмного забезпечення Calibre-web для роботи онлайн бібліотеки.

Оновлення програмного забезпечення Calibre-web для роботи онлайн бібліотеки та внесення змін до перекладу на українську мову.

Підготовка комп’ютерного обладнання для проведення заходу “Тиха вечірка”.

Налаштування програмного забезпечення AzuraCast, яка дозволяє транслювати у мережу Інтернет медіафайли.

Участь в проекті перекладу українською мовою вільного програмного забезпечення AzuraCast. 

Конфігурація сервера для роботи “Бібліотечного онлайн радіо”.

Допомога у створення презентації на колегію Департаменту культури Івано-Франківської міської ради.

Підготовка презентації для Департаменту культури Івано-Франківської міської ради на оперативну нараду виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Проектна діяльність

Реалізація проекту “Інформаційний кіоск в бібліотеці”: 

  • налаштування обладнання для інформаційного кіоску;
  • встановлення безкоштовної та відкритої операційної системи;
  • створення веб-додатку для роботи на сенсорному моніторі.

Реалізація проекту “Бібліотечне онлайн радіо”:

  • підбір параметрів для закупівлі технічного обладнання;
  • написання вимог для замовлення послуги по створенню веб-сайту та мобільного додатку;
  • підготовка фінансової та описової звітності;
  • налаштування обладнання;
  • тестовий запуск радіостанції.

Реалізація проекту “Інклюзія в бібліотеці”:

  • написання фінансового та описового звіту;
  • підписання документів про завершення проекту з ГО “Культурна ініціатива”.

 Реалізація проекту “Модерний гардероб”:

  • пошук партнерів для співфінансування проекту.

Подання заявки на безкоштовне отримання аудіокниг для людей з порушеннями зору від видавництва “Наш Формат”.

Спільно з ЦДБ проведено захід “Презентація книги з магією доповненої реальності “Колобок”, які подарував автор проекту книг з доповненою реальністю – Олександр Музика. Сумарна вартість отриманих книг 1 100 грн.

Участь в Фестивалі добрих сусідів “БАМ Фест” та “Пасічна Фест” де демонстрували дітям та дорослим сучасні технології навчання та розваги: віртуальна реальність.

Обговорення питання з представниками урядової програми посольства США в Україні про надання волонтера Корпусу Миру для волонтерської роботи в бібліотеці та громадській організації “Ліга Толерантності”.

Участь в конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства міста Івано-Франківська.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top