«Зелена неділя квітує чар-зіллям»

Свята Трійця – одне із дванадцяти головних православних церковних свят. Воно прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. Звідси і назва свята.

З нагоди Свята Трійці в бібліотеці-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради 3.06.2023 р. відбувся народознавчий калейдоскоп «Зелена неділя квітує чар-зіллям». З розповіді бібліотекарки присутні дізнались про історію свята та народні традиції, пов’язані з ним.

За біблійним переказом, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа на апостолів зійшов вогонь Святого Духа, і вони почали проповідувати християнство різними мовами світу. Саме тому Трійцю вважають днем створення християнської церкви. Ще в Україні Трійцю вважають часом відновленого життя, зелені. В суботу, напередодні свята, люди прикрашають свої житла гілками клена, липи, ясена. Підлогу притрушують лепехою. До лепехи додавали свіжоскошену траву — любистку, чебрецю, полину.

Язичницька обрядовість Зелених свят нерідко пов’язана з русалками. Про них читачі дізнались з книг «Русалчин тиждень», та В. Войтовича «Міфи та легенди давньої України».

Ці  книги можна було переглянути на книжковій виставці «Зелене свято у травах іде». Тут також представлена різна література, що знайомлять читачів з історією, традиціями, обрядами святкувань Трійці. Це книги: «Українці: Свята. Традиції. Звичаї», «Українське народознавство»,  О. Воропая «Звичаї нашого народу», «Православні свята та народні звичаї”, І. Нечуя-Левицького «Світогляд українського народу», В. Скуратівського «Український рік» і «Дідух». та багато інших цікавих видань.

Відповідальні працівники бібліотеки-філії №6.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top