Зимовий бібліотечник 2018 у форматі літературного портрета “Василь Стус: життя як вибір, поезія як дорога болю”

Я пишу вірші і гадаю, що
колись то буде
потрібно моєму народові.
А що мене мучать за них – то що ж зробиш?..
Це вже доля, а долі не
обирають…
В. Стус

Такими поетичними рядками поета, перекладача, мислителя і дисидента, багатолітнього в’язня радянських таборів, Василя Стуса (06.01.1938- 04.09.1985), 14 січня 2018 року о 16:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради розпочався зимовий бібліотечник у форматі літературного портрета “Василь Стус: життя як вибір, поезія як дорога болю”.

Вечір присвячений 80-річчю поета, який став уособленням незламності українського духу, зібрав у стінах бібліотеки поетів і творчу молодь нашого міста (Володимир Присяжнюк, Іванка Юрків, Зоря Рей, Мар’яна Сурмачевська, Богдан Кирста, Ліна Петляк, Надя Стефанишин, Артур Савчук, Ірина Федорів, Мілена Вітровська, Наталя Рідна.)

Завітали і представники інших міст України:

– Юрій Вітяк (м. Тернопіль) – член НСПУ, поет, журналіст, перекладач, засновник літ. студії ”7 герц”, переможець численних конкурсів та поетичних проектів;
– Назарій Малярчук (м. Тернопіль) – студент Рівненського Державного Гуманітарного Університету, поет, музикант, неодноразовий учасник бібліотечників;
– Олександра Комісарова (м. Рівне) – член НСПУ, автор книжки “Матерія”;
– Богдан Кухта (м. Львів) – автор книг “Трикутник”, “Соціопатія”, засновник проекту “Вірші в куточку”;
– Ірина Бобик (м. Львів) ;
– Гелена Бронфельд (м. Київ);
– Марія Цимбал (м. Краматорськ, на даний час проживає в Івано-Франківську);
– Дмитро Бутенко (м.Сєвєродонецьк, навчається в Івано-Франківському ДМУ).

Живе поетичне слово, як Василя Стуса, так і авторське, об’єднало, зріднило, подружило…
Закінчуючи вечір, бібліотекар представила книги Василя Стуса та літературознавчі розвідки про нього. Одна з них особливо зацікавила присутніх. Це книга Василя Стуса “Небо. Кручі. Провалля. Вода”, книга про символічні стихії, в яких і з якими поет жив, боровся, розчинявся, змагався, творив – проорюючи власною долею, віршами, світоглядним вибором глибоченну межу між обивательським і пристосувальним існуванням і гранично чесним життям із собою, в собі, над собою. Визвала цікавість і книга “Нецензурний Стус”, в якій зібрано спогади широкого кола людей, які якнайкраще знали Василя Стуса, а саме, Левка Лук’яненка, Ірини Калинець, Івана Дзюби, Михайлини Коцюбинської, Михайла Гориня.У цих спогадах вимальовується трохи інший образ поета, ніж твориться зараз у масовій свідомості.

Атмосфера щирості, теплого спілкування панувала в бібліотеці, і ще раз підтвердила, що Стусів незламний дух, його головна книга – вірші “Палімпсети”: щоденник буття людини, яка мусить реалізувати себе всупереч обставинам, мають відлуння і в сьогоднішні нелегкі дні:

Ми ще повернемось,
обов’язково повернемось,
бодай –
ногами вперед,
але: не мертві,
але: не переможені,
але: безсмертні.
В. Стус

Поетичне емоційне завершення вечора постійного ведучого та співорганізатора Богдана Кирсти надихнуло всіх на нові зустрічі. А як приємно бібліотекарям працювати й надалі, коли, прощаючись і висловлюючи слова вдячності, гості з інших міст говорили: ”Ви чудові, до вас хочеться ще не один раз приїхати…” То ж чекаємо всіх небайдужих до творчості на нові “Бібліотечники”, щоб знову отримувати порції позитиву та неймовірних відчуттів.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів, відповідальна Кирста О.М.Фотографії надали Зоря Рей та Олександр Фітяк.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top