«Зустрілися двоє – Зима з Весною»

Щорічно, 15 лютого відзначають Стрітення Господнє. Це одне із 12 найважливіших свят релігійного календаря. Щоб наші нащадки не забували про історичне минуле та згадали традиції існування цього свята, сьогодні бібліотекарки бібліотеки-філії №22 (с.Тисменичани) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради з читачами бібліотеки провели народознавче моцування «Зустрілися двоє – Зима з Весною».


У християн Стрітення — це день, коли маленький Ісус вперше зустрівся з праведником Симонеоном і пророчицею Анною. А сталось це у сороковий день після Різдва Христового.
В Україні Стрітення зустрічали ще задовго до впровадження християнства. І символізувало воно також зустріч, але зустріч зими із весною.
Наші предки вірили, що на Стрітення зима йде в сторону літа, а літо навпаки вирушає до нас, починаючи з приходу весни. По дорозі вони якраз в цей день зустрічаються та влаштовують суперечку: затримається ще зима, або ж поступиться і дасть дорогу потеплінню.
Найважливішими атрибутами свята раніше були вода та вогонь. Так і зосталось з приходом християнства: на Стрітення освячують воду і свічки. А ще в цей день наші предки раніше завжди прислухались до природи, поведінки тварин, та відштовхуючись від цих знань — формували свої прикмети.
Учасники слухали розповіді про звичаї і традиції свята Стрітення. Переглянули відео Тетяни Гордєєвої «Дітям про Стрітення». Завідувачка зробила огляд книг присвячених цій темі. А на сам кінець ми пригощали учасників спеченими смаколиками – жайворонками, бо саме на Стрітення їх завжди випікали і роздавали дітям.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top