Зустріч з Лесиним словом: “Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…”

Цьогоріч виповнюється 152 роки з дня народження української письменниці, поетеси, перекладачки, культурної та громадської діячки Лесі Українки, яка народилася 25 лютого 1871 року у місті Новоград-Волинський (нині Звягель) на Житомирщині. 

Леся Українка — одна з найвизначніших постатей в історії української літератури, яка  по собі залишила великий літературний доробок – вражаючі поеми, прозові твори, вірші, публіцистичні статті, переклади світової класики. Багато її творів стали шедеврами світової літератури. 

23 лютого  2023 року на абонементі ЦБ (вул. Короля Данила,16) Івано- Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, відбулась зустріч з Лесиним словом: «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…” підготовлена  бібліотекою в партнерській співпраці з Народним Домом “Княгинин”, Центром ЯМаріуполь”, літературною студією “Перлина” та за участі творчої спільноти книгозбірні.

Про Лесю Українку говорили не завченими  словами з шкільної програми, а як про феєричну жінку свого часу, яка залишила  в історії значний слід.
“Хотіла б я піснею стати..” А таки  стала …,  бо пісню не можна скувати,  приборкати, в ній наша воля і прагнення свободи.. Саме про цінність і значення свободи для нас і у творчості Лесі Українки говорила, запрошена на захід, журналістка часопису “Слово”, філологиня і громадська діячка Галина Литвин. Її роздуми, аналіз та особистий дотик до творчості незрівняної і геніальної Лесі, вразив присутніх і спонукав по новому сприймати постать письменниці.
Невмируще Лесине слово звучало з уст учасниць заходу: поетки Іванки Юрків, учасниць літературної студії “Перлина” Лариси Мончак та Яродани Віди.
Вони не тільки  читали поезію Лесі Українки, а і свою власну, чим підкреслили тяглість поколінь.
  Все це відбувалось  в музичному обрамленні пісень виконаних вокальним гуртом “ЯМаріуполь” (керівник Любов Терлецька). Звучали пісні на слова Лесі Українки  , музику до яких написала пані Галина Терлецька.  Також пані Люба подарувала нам чудове читання Лесиного слова разом із ВПО з Запоріжжя і Херсона. 

На заході була присутня Єлизавета Колтик, головна спеціалістка відділу молодіжної політики управління спорту та молодіжної політики ОДА,  яка висловила своє захоплення формою його проведення і захоплюючою атмосферою, яка панувала в книгозбірні.

Яскравим доповненням зустрічі з Лесиним словом стало представлення повного академічного зібрання творів Лесі Українки в 14- ти томах та книжкової виставка “І Лесин дух зі слова в душі лине”.

Відповідальні: Ольга Кирста та Любов Терлецька.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top