Зустріч з українською письменницею Поліною Кулаковою

18 жовтня о 15:00 в читальному залі ЦБ ( вул. Пилипа Орлика, 5)  за організації працівників абонементу ЦМБ (вул.  Короля Данила, 16)   Івано-Франківської МЦБС  Департаменту культури міської ради відбулася зустріч з українською письменницею Поліною Кулаковою, яка проходила в рамках нового осіннього промо-туру, організованого видавництвом ” Дім химер” на підтримку бестселлера “Дівчинка, яку ми вбили “.

 У програмі заходу — неформальне спілкування з улюбленою письменницею, автограф-сесія. 

Розпочавши захід, бібліотекар представила молоду прикарпатську письменницю ( жила і навчалась в нашому місті, пізніше доля закинула її до Львова), підкресливши, що працює вона в жанрі детективного трилера та горору. Життя авторки розділене навпіл: з одного боку літературна творчість, з іншого – управлінська діяльність у комерційній сфері. Надалі планує присвятити себе тільки літературі. ЇЇ дебютний роман  “Я пам’ятатиму твоє обличчя” вийшов друком 2014 року й одразу став впізнаваним книжковим “обличчям” в сучасній українській літературі. Наступна книга – триллер “Корсо” була номінована на премію “ЛітАкцент-2017” та здобула палку прихильність читачів. “Дівчинка, яку ми вбили” – третій, ще більш приголомшевий роман Поліни Кулакової.

 З нагоди промо-туру випустили й буктрейлер, котрий письменниця запропонувала присутнім в залі до перегляду. Вона подякувала команді Audio Media Art за роботу над роликом. Особливо тепло відмітила п.  Поліна Тараса Бойчука (Квітика), лідера гурту “Сни Дріади” який  написав музику  «Дно» та «Grey Town» до  буктрейлера. Вона підкреслила, що без нього, як і без інших членів команди – навряд чи би получився такий захопливий сюжет. А в одній з головних ролей з’являється й сама письменниця – Поліна Кулакова.

Видавництво «Дім Химер» https://www.facebook.com/chimeraspubl…

Зйомка, постпродукція  – ART Studia AMA https://www.facebook.com/AMAproducer

Сценарій – Поліна Кулакова https://www.facebook.com/polina.kulak…

режисер – Настя Inaja https://www.facebook.com/NajaInaja

актори – Лілія Голубець, Миколай Дзюба, Назарій Товарницький, Ярослав Думанський, Володимир Думанський, Роман Думанський, Роман Сухай, Ірина Сухай, Анна Ленько, Тарас Бойчук (Квітик), Поліна Кулакова. 

Музика –  «Дно» Тарас Бойчук (Квітик), «Grey Town» Тарас Бойчук (Квітик). https://www.facebook.com/kvityk

Саунд дизайн – FaUst Руслан https://www.facebook.com/FaUsT.music….)

Перегляд  буктрейлера визвав  непідкупні емоції, підсилив враження, після його перегляду почалось активне обговорення і просто щире спілкування з молодою, але талановитою письменницею. Вона розповіла, що «Дівчина, яку ми вбили» — захопливий психологічний трилер, створений на основі вражаючої реальної історії. “Всі історії починаються або в дитинстві, або в юності”, – стверджує авторка. І, на жаль, наслідки не завжди гуманної і людяної поведінки в той молодий період повертаються, якщо не в старості, то в зрілому віці. Так сталось і  з головними героями – хлопчаками-підлітками, яким через таємниці минулого довелось розплачуватись, уже будучи дорослими. Поліна Кулакова створила напружену атмосферу, потрібних для такої атмосфери героїв та героїнь і зберегла пам’ять своєї бабусі про реальну подію.

1999 рік, Івано-Франківськ… Їх було п’ятеро хлопців-підлітків — безтурботних, зухвалих, сповнених надій на нове життя. І була вона — красуня Ліда у блакитній літній сукенці, котру жоден з них уже ніколи не забуде. Тому що провина не згорить у вогнищі, як блакитний нейлон… За сімнадцять років після Ліди вони знову зберуться разом, аби поновити шкільну дружбу й пробачити давні кривди. Знову розкладуть багаття. І та мертва дівчина, можливо, теж нічого не забуде. Адже тепер їхня черга стрибати крізь вогонь.
Що на них чекало в ту мандрівку, годі й уявити! Як круто авторка все продумала і описала! В деяких моментах аж дихання перехоплює. Дівчинка Ліда була приречена. Вона помирала болісно від страшних опіків. Друзі, які підбили її стрибати через вогнище, перелякались і розбіглись. Вони після того вже й не збирались. Час так і не відпустив цієї смерті навіть через десятки років. Коли хлопці – чи радше вже дорослі чоловіки – зустрілись знову, над ними ніби промчала тінь тої, яку вони вбили. Вони помирають один за одним, застягнувши за межами цивілізації. Спільна поїздка на природу перетворилась на криваві жнива. Це мусить бути хтось із них, але хто?…

Беручи до рук цю книгу  читач одразу знає, що очікує його щось захоплююче та суперкруте. Адже це триллер і тим паче психологічний, ще й від української авторки. Одразу інтригує опис роману: 1999 рік, наші дні, гарна дівчина Ліда у блакитній сукенці, п’ятеро підлітків… Ммм цікаво… Що це було вбивство чи випадковість? Яка сила провини? І хто врешті решт винен? Ці та багато інших питань переслідують весь час і не дають спокою….Слід зазначити, що вбивство дівчини – це зав’язка, а не кульмінація. Урок цієї книжки досить давній, але не втратив ще своєї значущості – “Не розважайтеся, коли це небезпечно”. Уже спочатку ставки були нерівні. Сукня довга, з тканини, яка легко плавиться. Дівчина не в зручних кросівках, а в босоніжках. Ще один приклад жорстокості підлітків, а потім ще… Усе це виглядає досить жорстоко, захопливо і реалістично. Герої іноді чинять не дуже раціональні речі, але під впливом страху це можна зрозуміти. Коли ви по черзі починаєте підозрювати кожного персонажа, аж поки не знайдете потрібного…

Тож читайте, бо ж і кінець також дуже дивує… Історія тримає в напрузі і не відпускає, поки  не перегорнеш останню сторінку. Читається швидко, легко, захопливо.
Авторка не просто створила класний детективний трилер, а зачепила багато соціально-важливих проблем: підліткова жорстокість, хитрість, брехня, проблеми з психікою і дорослий страх. Деякі відгуки в соцмережах стверджують, що “Цей твір потрібно зарахувати до шкільної програми, бо всі події, які там відбуваються, не втомлюючись, повторюють нам одне й те саме: “Не можна ігнорувати страх; не потрібно боятися сказати “ні”; не слід думати, що від ризикованих рішень можуть бути не ризиковані; думайте про те, що робите”. Можливо, він зможе когось застерегти від поганих вчинків.”

Найважливіший урок, який можливо винесе користувач бібліотеки прочитавши книгу, це те, що найстрашніше відбувається саме в наших думках, тобто у нас в голові. Тому що ці речі назавжди залишиться загадкою для інших.

В кінці презентації, бібліотекар подякувала талановитій  Поліні Кулаковій за такий прекрасний психологічний трилер і чудову презентацію та побажала побільше натхнення і удачі в написанні і виданні уже нової четвертої книги.

Учасниками зустрічі були талановиті активісти бібліотеки – Мар’яна Сурмачевська, Ярослав Турів, Богдан Кирста, Марія Зіняк, Леся Фіщук, внутрішньо переміщена особа – Інна Чемериченко та інші. Також на захід завітали студенти ПНУ ім. В. Стефаника ( куратор – доцент кафедри дошкільної педагогіки Наталія Романівна Кирста), учні 9- го”Б” та 10-го “А” класів ЗОШ №4 (вчитель Лісова Таїсія Євгенівна).

Захід відвідали також  провідний методист МЦБС Гуменяк Світлана, бібліотекар бібліотеки-філії №7 Марія Атаманчук  та письменниця, представниця Департаменту культури – Леся Геник, яка відмітила, що  познайомилася з словом Поліни Кулакової  ще у 2014 р., коли вийшла друком її перша книга “Я пам’ятатиму твоє обличчя” і уже тоді першим творчим кроком вона здалася їй цікавою авторкою з неординарним мисленням. Тим паче, що вибрала собі не надто поширений в українській літературній площині жанр трилеру. Сьогодні ж було надзвичайно приємно познайомитись з Поліною особисто. Щира, світла, відкрита дівчина з ясними очима, яскравими мріями і вірою в себе. Тож п. Леся пообіцяла при нагоді обов’язково прочитати  “Дівчинку… “, яка, до слова, вже є у міській бібліотеці. і побажала авторці втілення творчих задумів і розкриль!

Відповідальна за підготовку та проведення зустрічі з  Поліною Кулаковою – завідувачка відділу обслуговування ЦБ Кирста О.М. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top