Історичний компас “З плеяди шестидесятників”

  “Колись пірати, для того, щоб збити корабель
з курсу, підкладали під компас сокиру.
І
 коли корабель починало водити і він
збивався з курсу, піратам було легко
його захопити. Я боюся, що нас збивають з курсу.”
Ліна Костенко

19.09.2019 р. в бібліотеці – філії №14 (вул. Довженка, 12) МЦБС Департаменту культури Івано – Франківської міської ради проводився захід – історичний компас “З плеяди шестидесятників”, присвячений 90- річчю від дня народження А. Горської та І. Світличного.

“Шестидесятники” – учасники руху за оновлення радянського суспільства 60-х років. Рух об’єднував творчу молодь, яка виявила громадсько- політичну і творчу активність у період десталінізації і хрущовської “ відлиги” та шукала нових форм творчості, нового осмисленного національного досвіду. До цієї когорти належать: В. Симоненко, Л. Костенко, В. Чорновіл, В. Стус, П. Заливаха, Є. Сверстюк, А. Горська, І. Світличний та ін.

У вересні 1929 року народилися одразу двоє українських правозахисників: 18 вересня – художниця Алла Горська, 20 – вересня – Іван Світличний. В далеких 60-х вони часто об’єднувались  і відзначали це свято в один день в колі своїх друзів однодумців. Тому й сьогодні згадуємо цих митців в один день.

Матеріали історичного компасу вказують напрямки, за якими розвивався рух шестидесятництва, відбувалося зростання національної свідомості та громадянської позиції Алли Горської та Івана Світличного і надають список рекомендованої літератури для зацікавлених користувачів.

Відповідальна за проведення Араджіоні С.П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top